Trump nemá v úmyslu stáhnout vojáky z Iráku. Na odchodu ze Sýrie trvá

Návštěva Trumpa v Iráku a v Německu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií nečekaně přiletěli do Iráku, aby poděkovali americkým vojákům, kteří tam slouží. Informovaly o tom světové agentury. Během návštěvy Trump znovu obhajoval své rozhodnutí o stažení amerických vojáků ze Sýrie.

Jak uvedl Bílý dům ve svém prohlášení, prezidentský pár odcestoval na neohlášenou návštěvu „pozdě během vánoční noci“, aby poděkoval vojákům za „jejich službu, úspěch a oběti“.

Podle agentury Reuters Trump během cesty řekl, že stažení vojáků z Iráku nemá v plánu. Tamní základna by podle něj mohla být použita v případě, že bude třeba něco podniknout v Sýrii. Pokud to bude potřeba, Američané mohou na Islámský stát zaútočit „tak rychle a tak tvrdě“, že „nebudou vědět, co se sakra děje“, řekl Trump novinářům.

Odchod amerických sil ze Sýrie oznámil prezident minulý týden ve středu s odůvodněním, že Islámský stát je tam už poražen. V reakci na toto rozhodnutí rezignoval ministr obrany James Mattis.

Trumpův krok šokoval i některé americké zákonodárce a spojence. Mnozí ho označili za zradu syrských Kurdů. Francie v reakci na Trumpovo rozhodnutí uvedla, že hodlá v Sýrii vojensky působit i nadále a že Islámský stát byl sice oslaben, ale že je v Sýrii stále přítomen.

Jak Trump nyní popsal, svým poradcům již dříve řekl, že chce ze Sýrie odejít, oni ho ale přesvědčili, aby tam Američané ještě zůstali. Nakonec ale stejně rozhodl o stažení asi dvou tisíc vojáků.

„Myslím, že spousta lidí začne přemýšlet jako já. Je načase začít používat hlavu,“ řekl Trump novinářům na základně západně od Bagdádu, kde spolu s manželkou strávili s americkými vojáky asi tři hodiny.

Prezident během návštěvy Iráku uvedl, že američtí vojáci sloužící v sousední Sýrii se mohou vrátit domů díky vojenským úspěchům v boji proti radikálům z Islámského státu. Americká přítomnost v zemi podle něj nikdy nebyla „časově neomezená“. Jak dodal, Turecko již souhlasilo, že zlikviduje zbývající islamisty v zemi.

Události: Nečekaná návštěva Donalda Trumpa v Iráku (zdroj: ČT24)