Části šípů, urna nebo kosti. Z popela brazilského muzea vyhrabávají historické skvosty

Z trosek brazilského Národního muzea, které na začátku září zničil požár, se už podařilo zachránit víc než 1500 předmětů. Informovala o tom agentura AP. Zatím se podařilo najít a očistit hlavně předměty z národopisného oddělení a ze sbírky minerálů. Původně se v muzeu  v Riu de Janeiro nacházelo zhruba 20 milionů artefaktů.

Mezi předměty, které se podařilo zatím zachránit, jsou například kovové části šípů původních obyvatel Brazílie, peruánská váza či předkolumbovská pohřební urna. „Práce se musí provádět velmi opatrně a trpělivě,“ řekl ředitel muzea Alexander Kellner.

Už v říjnu pracovníci muzea objevili také úlomky lebky a část stehenní kosti patřící ženě, která žila na území dnešní Brazílie před téměř 12 tisíci lety. Vědci ji pojmenovali Luzia. Její ostatky patřily k tomu nejcennějšímu ve sbírkách muzea.

Zástupci brazilského Národního muzea informovali také o tom, že dostali od německé vlády dar ve výši 180 tisíc eur (4,7 milionu korun).

Německý generální konzul Klaus Zillikens podle listu O Globo připomněl, že Německo v minulosti postihla podobná neštěstí, například požár Knihovny vévodkyně Anny Amálie ve Výmaru v roce 2004 nebo zřícení městského archivu v Kolíně nad Rýnem v roce 2009. Muzeu slíbil, že je Berlín v případě potřeby připraven pomoci dalšími finančními prostředky.

Při požáru, který vypukl z dosud neznámých příčin, byla zničena většina největší latinskoamerické sbírky historických předmětů.