Na severu Číny jsou i ovce černé od sazí. Zavírání dolů nepomáhá

Události: Na severu Číny jsou i ovce černé od sazí (zdroj: ČT24)

Čína, která je největší světový znečišťovatel ovzduší, v rámci boje s emisemi zavírá doly. Jedno z měst, jejichž existence byla s těžbou uhlí spjatá, je Ťin-čcheng. Leží v nejznečištěnější provincii Šan-si na severu Číny. Černé od sazí jsou tam i ovce.

Ťin-čcheng je největším hříšníkem z 28 měst, kterým vláda přikázala zvláštní opatření. Spásou se má stát nově objevený metan, který nahradí uhlí jako zdroj tepla pro přilehlé vesnice. „Jsme v přechodné fázi, která s sebou nese porodní bolesti,“ říká ředitel společnosti Greka Randip Grewal.

Vláda chce do dvou let snížit podíl uhlí na celkové spotřebě elektřiny na 58 procent, což znamená desetiprocentní pokles za deset let. „Zavření dolů nám nepomohlo. Všude jsou popraskané zdi. Začalo to dávno, když se pustili do těžby,“ přibližuje pastevec Čang Chaj-pin z provincie Šan-si, jak mu těžba poškodila dům.

„Města v provincii Šan-si vůbec nejhůř prosazují zákony na ochranu životního prostředí a zatajují informace. Změny tam jdou pomalu,“ uvedl ředitel Institutu pro ochranu životního prostředí Ma Ťün. „Čínští inspektoři zkoumají doly, chemičky a skladiště a pátrají po prohřešcích. Za jediný den odhalili devatenáct firem, které neplní předpisy pro snižování smogu,“ říká zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

V polských Katovicích mezitím o klimatu až do 14. prosince jednají zástupci 190 zemí včetně České republiky na 24. konferenci OSN o změnách klimatu (COP24). Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015 a odpověděla na varovné zprávy vědců. 

Účastníci konference už však odmítli přijmout nedávné závěry vědeckého panelu, který vyzývá politiky k okamžité akci v boji proti globálnímu oteplování. Spojené státy, Rusko, Saúdská Arábie a Kuvajt zprávu pouze vzaly na vědomí. Námitky naopak neměla Čína, která meziročně zaznamenala skoro pětiprocentní nárůst emisí skleníkových plynů.

Vydáno pod