Lajčák se nechal přemluvit. Slovenskou diplomacii povede dál

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák oznámil, že chce pokračovat ve funkci ministra zahraničí. Lajčák minulý týden rezignoval kvůli odmítnutí migračního paktu OSN v parlamentu. Nyní prohlásil, že chce usilovat o to, aby Slovensko bylo dále vnímáno jako spolehlivý partner. Proti jeho demisi se postavil prezident Andrej Kiska i premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Lajčák změnil svůj postoj navzdory tomu, že kromě parlamentu se proti migračnímu paktu OSN vyslovila také slovenská vláda. Ta neschválila ani účast slovenského zástupce na mezivládní konferenci v Marrákeši, na které se bude pakt řešit. Na slovenské účasti přitom Lajčák trval. Kabinet tak do Maroka pošle jen diplomatické psaní.

„Rozhodnutí podat demisi na svou funkci jsem přijal ne kvůli migraci, ale kvůli tomu, že jsem přesvědčen, že je na škodu Slovenska a jeho občanů, když našim diplomatům není umožněno být za stolem, kde se diskutuje o věcech, které se nás týkají,“ uvedl Lajčák v prohlášení. Řada lidí ze Slovenska a zahraničí mu prý vyjádřila podporu a apelovala na něj, že se nemá utíkat z boje.

„Své rozhodnutí vnímám jako šanci pokračovat v úsilí, aby Slovensko bylo nadále vnímáno jako moderní evropská země, jako spolehlivý partner a spojenec, jako země, která je součástí řešení, a ne problémů, v úsilí naplňovat vizi Slovenska, pevně ukotveného v euroatlantickém prostoru. A také jako šanci důstojně převzít a profesionálně zahájit naše předsednictví v OBSE,“ vysvětluje ministr, proč nakonec ve funkci setrvá.

Pakt se dojednával v minulých měsících, kdy Lajčák předsedal Valnému shromáždění OSN. Ministr zahraničí odmítá tvrzení kritiků, že je migrační dohoda právně závazná. Upozornil, že toto téma zneužívají populisté, xenofobové a nacionalisté, kteří o dokumentu šíří bludy s cílem zvyšovat vlastní popularitu. Kromě Slovenska dokument odmítá i několik dalších zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska či Austrálie.

Předseda slovenské vlády Pellegrini už dříve zdůraznil, že Lajčák má jeho plnou důvěru. „Znovu jsem požádal pana prezidenta, aby zvážil nepřijetí demise ministra Lajčáka,“ uvedl před pár dny. 

„Osobně by mě jeho (Lajčákův) odchod mrzel. Slovensko by nemělo ztratit tak kvalitního ministra a diplomata světové úrovně,“ nechal se slyšet Kiska.

Někteří ústavní právníci v minulosti zpochybňovali možnost, zda je prezident oprávněn odmítnout demisi ministra nebo zda může člen vlády podanou demisi odvolat. Jiní odborníci na ústavní právo obě možnosti připustili.

Dlouholetý diplomat Lajčák stojí v čele slovenského ministerstva zahraničí od roku 2012. Stejnou funkci zastával i mezi roky 2009 a 2010.