Změna klimatu je otázkou života a smrti, varoval šéf OSN při zahájení světové konference

Události ČT: Guterres vyzval k aktivnějšímu boji proti globálnímu oteplování (zdroj: ČT24)

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres při pondělním oficiálním zahájení světové konference o klimatu důrazně vyzval představitele téměř 200 účastnických států k aktivnějšímu boji proti globálnímu oteplování. Změny klimatu jsou pro mnoho lidí, oblastí a států po celém světě už v současnosti „otázkou života a smrti“, prohlásil. Konference se koná do 14. prosince v polských Katovicích. Jejím hlavním cílem je přijetí pravidel, která by umožnila úplné splnění bodů pařížské klimatické dohody z roku 2015.

24. konference OSN o změnách klimatu (COP24), které se účastní více než 190 zemí, včetně České republiky, začala v neděli plenárním zasedáním. V pondělí se k účastníkům konference připojují ministři a někteří nejvyšší představitelé účastnických zemí. 

Ve svém projevu  na úvod konference Guterres také uvedl, že pokud lidstvo selže, Arktida a Antarktida se bude dál rozehřívat, korály budou hynout a hladina moří stoupne. Ještě více lidí podle něj zemře kvůli znečištění ovzduší a nedostatku vody. 

 Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů. „Většina zemí, které nesou největší zodpovědnost za exhalace skleníkových plynů, navíc při plnění svých slibů z Paříže zaostává,“ upozornil Guterres. „Potřebujeme větší ambice a více konkrétních činů,“ řekl generální tajemník OSN, podle něhož je nutné odvrátit „globální klimatický chaos“.

Guterres zdůraznil, že není čas na nekonečná jednání. „Podle Světové meteorologické organizace (WMO) bylo dvacet nejteplejších roků v historii měření zaznamenáno v posledních 22 letech. Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře je nejvyšší za poslední tři miliony let a emise dál rostou,“ uvedl Guterres.

Kromě státníků v pondělí na summitu vystoupil například herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger a britský přírodovědec a dokumentarista David Attenborough. „Pokud nebudeme jednat, kolaps našich civilizací a zánik velké části přírodního bohatství je na dohled,“ varoval ve svém projevu Attenborough.

Cílem COP24 je přijetí pravidel, která by umožnila splnění bodů pařížské dohody

Hlavním cílem konference je přijetí pravidel, která by umožnila úplné splnění bodů pařížské klimatické dohody z roku 2015. V té se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty „výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně“ v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Tedy proti období 1850 až 1900.

Pařížská klimatická dohoda
Zdroj: ČT24

Česká delegace, kterou na COP24 vede ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), podle ředitele odboru energetiky a ochrany klimatu z ministerstva životního prostředí Pavla Zámyslického podporuje, aby byl přijat balíček ambiciózních opatření. „Především z hlediska, aby došlo k navýšení závazků těch zemí, kde zatím z pohledu plnění nárůstu teploty o dva stupně Celsia nejsou závazky dostatečné,“ řekl Zámyslický.

Česko také usiluje o to, aby existoval jasný způsob, jak tyto záměry budou hodnoceny a aby docházelo k pravidelnému vykazování emisí, které země vypouští. „Tato pravidla by měla platit, jak pro ekonomicky vyspělé země, tak pro rozvíjející se státy, jako je například právě Čína nebo Indie,“ dodal Zámyslický.

Podíl zemí na produkci oxidu uhličitého
Zdroj: ČT24