Bílý dům opět hrozí zpravodaji CNN Acostovi odebráním akreditace. Stanice se znovu obrací na soud

Bílý dům hrozí zpravodaji televize CNN Jimu Acostovi opětovným odebráním akreditace. Reportér o ni počátkem listopadu po sporu s prezidentem Donaldem Trumpem přišel, ale po zásahu soudu ji dočasně získal zpět. Zpravodajská stanice již oznámila, že se kvůli nové hrozbě Bílého domu znovu obrátila na soud.

Trumpova kancelář tvrdí, že Acosta se na tiskové konferenci 7. listopadu choval hrubě a nedodržel základní standardy, proto mu povolení k účasti na mediálních akcích v sídle prezidenta USA odebrala.

CNN se Acosty zastala a obrátila se na soud s tím, že Bílý dům odebráním akreditace porušil první a pátý dodatek americké ústavy, které garantují svobodu tisku a upravují pravidla pro předkládání důkazů a pro tresty.

V pátek 16. listopadu soud ve Washingtonu předběžným rozhodnutím nařídil Bílému domu obnovit Acostovi prozatímně akreditaci. Definitivní verdikt soud vynese až v řádném řízení.

Acosta by mohl o akreditaci přijít na konci měsíce

Bílý dům oznámil, že předběžný rozsudek respektuje. Později ale Acostu vyrozuměl, že by mu akreditaci mohl opět zablokovat, jakmile soudem nařízené podmínky vyprší. Podle CNN by Acosta o akreditaci mohl přijít na konci měsíce. Stanice proto žádá soud o mimořádné slyšení.

CNN v aktuálním prohlášení trvá na tom, že Bílý dům nadále porušuje první a pátý dodatek ústavy. „Takovéto jednání ohrožuje všechny žurnalisty a zpravodajské organizace. Jim Acosta a CNN budou pokračovat ve zpravodajství týkajícím se Bílého domu a prezidenta,“ dodala stanice. V nově podaných dokumentech televize vyjádřila naději, že se spor podaří vyřešit dohodou bez zásahu soudu.