V troskách zřícených domů v Marseille zemřeli už čtyři lidé. K tragédii mohlo přispět počasí

V sutinách dvou budov, které se v pondělí zřítily v centru Marseille na jihu Francie, našli záchranáři už čtyři lidi - dva muže a dvě ženy. Pět lidí se stále pohřešuje. Sutiny celou noc v dešti prohledávala stovka hasičů, v záchranných pracích pokračují i během úterý.

Francouzská televize BFMTV informovala, že záchranáři podle ministra vnitra Christopha Castanera našli vzduchové kapsy, ve kterých by případně mohl někdo přežít.

Jeden ze zřícených domů byl „uzavřený a zazděný“. Marseilleská radnice ho v roce 2008 prohlásila za neobyvatelný a poté ho odkoupila. V sousedním domě bylo obydlených devět z deseti bytů. Částečně se zhroutil i třetí dům, který byl opuštěný a zazděný od léta 2012. Hasiči jej pak kontrolovaně zbourali.

Úřady postupně ohlásily nález těl dvou mužů a dvou žen. Informaci o zatím posledním nalezeném těle ženy v sutinách domu v oblíbené centrální čtvrti Noailles večer poskytl prokurátor Xavier Tarabeux. Úřady nesdělily totožnost obětí. Podle Tarabeuxe se v sutinách velmi pravděpodobně nachází ještě pět osob, včetně tří návštěvníků.

Ruiny dvou domů v Marseille
Zdroj: ČTK/AP/Claude Paris

Zřícení domů mohl zapříčinit silný déšť

Jedna z obyvatelek domu, 25letá studentka Sophie, odešla v neděli večer přespat k rodičům. „Už několik dní dveře několika bytů, včetně toho mého, šly zavřít jen s obtížemi, anebo vůbec. Měla jsem strach, aby se dveře nezablokovaly a neuvěznily mě uvnitř,“ řekla agentuře AFP. 

„Neštěstí by mohlo souviset se silnými dešti, které v posledních dnech Marseille sužovaly,“ uvedla radnice, která ze dvou okolních budov evakuovala zhruba sto lidí a ubytovala je jinde. Zástupce starosty Julien Ruas uvedl, že prohledávání sutin bude trvat několik dní.

Zřícení budov už rozpoutalo debatu o kvalitě bydlení pro nejchudší obyvatele Marseille, kde je mnoho domů ve velmi špatném stavu. „Padají domy těch nejchudších a to není náhoda,“ citovala agentura Jeana-Luka Mélenchona, šéfa levicové strany Nepodrobená Francie (LFI).