Kiska prohrál spor o pozemek. Soudce ho nevybíravě vykázal ze země

Slovenský prezident Andrej Kiska prohrál soud o vlastnictví pozemku v katastru obce Veľký Slavkov. Soudce po oznámení verdiktu na prezidenta zaútočil, že by měl rezignovat a odstěhovat se ze země někam, kde se cítí dobře – třeba do USA či Izraele. Kiska to považuje za zjevnou předpojatost a nenávist vůči své osobě. V kauze má 15 dnů na odvolání.

Soudce Okresního soudu v Popradu Miroslav Radačovský v pátek rozhodl v kauze sporných pozemků pod Tatrami, o jejichž vlastnictví se soudil Ján Franc se slovenským prezidentem od letošního března. Soudce nakonec uznal vlastnická práva k pozemkům Francovi. Ten je přesvědčen, že se stal obětí „velkého podvodu“. Až v roce 2013 totiž zjistil, že v katastru už není veden jako majitel pozemku, který pronajímal zemědělskému družstvu.

„Důvod, proč soud takto rozhodl, je, že co se týče skutkových zjištění, je absolutně zřejmé a nezpochybnitelné, že pan doktor Franc nabyl tyto pozemky od svého otce na základě darovací smlouvy,“ konstatoval Radačovský. 

Kiska koupil pozemek přes realitní kancelář, údajně za velmi nízkou cenu

Spornou parcelu v obci Veľký Slavkov odkoupil Kiska ještě před vstupem do politiky od realitní kanceláře. Podle tisku údajně za 54 420 slovenských korun, přestože cena pozemku v současnosti přesahuje milion eur. „Teď, když jsem takto rozhodl, se vlastně nic nestalo, protože pozemky zůstanou v rukou toho, komu patřily, a pan Kiska má nárok na vrácení finančních prostředků od toho, od koho pozemky koupil,“ zdůraznil soudce.

Kiska tvrdil, že pozemky nabyl v dobré víře. To však žaloba podle listu Sme opakovaně zpochybňovala a upozornila mimo jiné na neochotu protistrany předložit listiny potvrzující vlastnictví.

„Kdybych já byl prezidentem republiky a soudce, kterýkoli jiný, by zjistil všechny skutečnosti a souvislosti tak jako já, vzdám se funkce prezidenta republiky, nebudu se ucházet o žádnou jinou politickou funkci, odejdu do země, kde se cítím dobře, například do Spojených států amerických nebo Izraele a pozor, tím nechci tvrdit, že si vysoce nevážím amerického nebo židovského národa, ale takto bych konal já,“ prohlásil soudce.

Kiska se vůči jeho ostrým slovům ohradil. „Rozhodnutí soudu prezident respektuje, ale slova soudce o tom, že by se měl vystěhovat ze Slovenska, ho překvapila. Proto přemýšlí, jak bude dále postupovat, vzhledem k soudcově zjevné zaujatosti a nenávisti vůči prezidentovi, jehož nepochopitelně napadl, čímž poškodil i rozhodnutí pozitivní pro rodinu pana France,“ reagovala kancelář prezidenta.

Franc: Je to úleva, spravedlnost existuje

Podle kanceláře jsou ve sporu dva poškození: Kiska, který pozemek řádně a v dobré víře před dvaceti lety koupil, a Franc, který podle soudce o pozemek neprávem přišel.

„Je nepochybné, že před téměř 20 lety pochybil stát, který všechny právní úkony řádně schválil, a proto Andrej Kiska neměl žádný důvod celé roky pochybovat o platnosti svého čistého listu vlastnictví,“ uvedla prezidentská kancelář podle Denníku N. „Je to velká úleva, protože člověk má pocit, že spravedlnost existuje a něco tu funguje,“ okomentoval rozsudek Franc.

Soudce připustil, že Kiska se proti rozsudku ještě může odvolat, ale dodal, že „pokud má etiku, charakter, čest, tak nebude zpochybňovat toto rozhodnutí“. Kiskův advokát Ladislav Scholcz ovšem podle Denníku N odvolání nevyloučil.