Jeden ze zadržených v případu Kuciak spáchal sebevraždu, píše Nový čas

Muž z policejního portrétu, který v září zveřejnila slovenská prokuratura v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, spáchal ve středu sebevraždu. Napsal to slovenský list Nový čas. Podle deníku byl muž ve skupině osob, které policie zadržela při raziích proti podezřelým. Kriminalisté je později propustili.

Mužem z identikitu byl čtyřiadvacetiletý Ronald R., informoval Nový čas. Kriminalisté ho zadrželi spolu s jeho matkou, kterou deník označil za přítelkyni jednoho z obviněných v případu vraždy Kuciaka.

Při zmiňovaných raziích policisté zadrželi také čtyři osoby, které následně obvinili z vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně. Z dosud zveřejněných informací vyplývá, že mezi obviněnými není skutečný objednavatel vraždy a nebyl mezi nimi ani Ronald R.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února v jejich domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Obvinění vraždu připravovali delší dobu, vyplývá z odůvodnění dřívějšího verdiktu Specializovaného trestního soudu o vazbě obviněných, který zveřejnil list Pravda.

Objednavatelka vraždy oslovila jednoho z obviněných na konci loňska nebo na začátku letošního roku a za vraždu mu slíbila odpustit dluh ve výši 20 000 až 25 000 eur (514 000 až 642 000 korun) a vyplatit mu dalších 50 000 eur (1,23 milionu korun). Dva ze čtveřice obviněných pak v únoru opakovaně jezdili v různých vozech k bydlišti novináře, jeden z nich se tam pohyboval i pěšky.

Razie u kontroverzního podnikatele

Vraždu si podle dřívějších nepotvrzených informací slovenských médií objednal podnikatel Marian Kočner, který je ve vazbě pro ekonomickou kriminalitu. Policie dříve v tomto týdnu podnikla razie v Kočnerových objektech, což bez bližších podrobností zdůvodnila vyšetřováním násilné trestné činnosti.

Kuciak v minulosti opakovaně psal o Kočnerových podezřelých obchodních transakcích. Ten novináři loni v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní.

Slovenský soud poslal Kočnera do vazby na konci června v případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,78 miliardy korun). Proplacení některých směnek požadovala jedna z Kočnerových firem i od Markízy, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh.

Právě v souvislosti s Markízou se Kočner dostal v roce 1998 do povědomí veřejnosti, a to v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí této televize pomocí pracovníků bezpečnostní služby.