Pod Jávou se otřásla zem. Nedaleko zasedá měnový fond a ministři G20

Zemětřesení o síle šesti stupňů zabilo na indonéském ostrově Jáva tři lidi a zničilo několik domů. Otřesy byly cítit i na nedalekém Bali. S odkazem na americkou geologickou službu USGS a místní úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Indonésie se vzpamatovává z otřesů, které 28. září zabily tisíce lidí.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři asi 40 kilometrů na severovýchod od Sumberanyaru na Jávě. Tři lidé na východě ostrova zemřeli ve spánku, když zemětřesení zničilo jejich domy.

Na Bali se tento týden koná výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky. Ve čtvrtek a v pátek se tam mají setkat ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny dvaceti největších ekonomik světa (G20).

Indonéský ostrov Sulawesi na konci září postihlo zemětřesení o síle 7,5 stupně a tsunami. O život přišlo podle oficiálních údajů 2065 lidí a dalších 680 se jich pohřešuje. Počet obětí by však podle indonéského úřadu pro vyrovnání se s následky katastrof mohl dosáhnout až pěti tisíc. Některé obce byly totiž zcela srovnány se zemí, a není tak jasné množství pohřešovaných.

Vláda ve čtvrtek oznámila, že končí pátrání po lidech, kteří mohli v troskách přežít, i po tělech obětí. Už nedělní zprávy o plánovaném konci pátrání vyvolaly mezi obyvateli ostrova vlnu vzteku a nevole. „Štve nás, že nenašli naše příbuzné a vzdávají to,“ řekla agentuře Reuters Hadjad Ikayaová s tím, že by chtěla své blízké pořádně pohřbít. 

Pohřešované budou ale moci dál hledat příbuzní a dobrovolníci a pokračovat bude také operace na podporu desítek tisíc lidí, kteří přišli o své domovy.