Exkancléř Kern rakouskou SPÖ do europarlamentu nepovede. Končí v politice

Dosavadní předseda opoziční Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern končí v politice. Nebude tak lídrem kandidátky své strany v květnových volbách do Evropského parlamentu. V polovině září přitom Kern oznamoval pravý opak: chtěl vést socialistickou kandidátku, aby v europarlamentu bojoval proti „nacionalistické bažině“.

Christian Kern na tiskové konferenci informoval, že již nechce být „politikem z povolání“. Plánuje se vrátit do světa byznysu. „Musel jsem zakusit, že pro bývalého šéfa vlády není vůbec možné opustit vnitropolitickou scénu,“ postěžoval si Kern s tím, že se mu příčí věčné vnitropolitické hry a intriky, kvůli nimž se nemůže soustředit na celoevropskou politiku.

Bývalý kancléř své stranické kolegy už 18. září překvapil oznámením o odchodu z čela strany, nicméně atmosféru opět uklidnil, když se přihlásil o pozici lídra kandidátky SPÖ ve volbách do Evropského parlamentu. Stranická grémia ho už na tuto pozici potvrdila.

Kern přitom v září tvrdil, že květnové volby do europarlamentu chápe jako klíčový souboj, neboť koncept liberální a otevřené demokracie „čelí masivní výzvě“. Mezi těmi, kdo Evropu ohrožují, jmenoval maďarského premiéra Viktora Orbána, předsedu polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, rakouského vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ) či italského ministra vnitra Mattea Salviniho (Liga).

Minulý týden se do řádného sjezdu SPÖ, plánovaného na listopad, vedení strany ujala bývalá ministryně zdravotnictví Pamela Rendiová-Wagnerová. Mezi možnými nástupci Kerna v čele strany jsou také zmiňována jména korutanského hejtmana Petera Kaisera, druhé předsekyně Národní rady Doris Buresové či bývalého ministra obrany a Kernova kritika Hanse-Petera Doskozila.

Do premiérského postu z vedení drah

Christian Kern převzal vedení SPÖ v květnu 2016 a zároveň se stal kancléřem. V obou funkcích nahradil svého stranického kolegu Wernera Faymanna poté, co sociálnědemokratický kandidát neuspěl v prezidentských volbách.

Kern, který v minulosti působil jako šéf rakouských státních drah (ÖBB), přivedl sociální demokracii v parlamentních volbách vloni v říjnu k solidnímu výsledku, který však stačil jen na druhou příčku za vítěznými lidovci (ÖVP) nynějšího kancléře Sebastiana Kurze. Ti vytvořili koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) a SPÖ se stala nejsilnějším opozičním subjektem.