Francouzská policie dopadla lupiče, který odletěl z vězení vrtulníkem

Horizont ČT24: Francie dopadla nejhledanějšího zločince v zemi Rédoina Faïda (zdroj: ČT24)

Francouzská policie v noci dopadla nejhledanějšího zločince v zemi, po němž od jeho červencového spektakulárního útěku z vězení pátraly tisíce policistů. Redoine Faid, který má na kontě několik přepadení pancéřových vozů s penězi stejně jako útěků z věznic, padl do rukou policie ve městečku Creil severně od Paříže.

Faidův útěk z věznice u obce Réau jihovýchodně od metropole vzbudil v létě pozornost celé Francie. 

Odsouzenému lupiči se podařilo prchnout s pomocí vrtulníku, který k vězení přiletěl s nejméně třemi ozbrojenými komplici z pařížského letiště Le Bourget. Stroj byl později nalezen ohořelý asi 60 kilometrů od trestnice na severovýchodním pařížském předměstí Gonesse. 

Policie měla od té doby několik oznámení od lidí, kteří Faida v této oblasti viděli, dopadnout jej však dokázala až po třech měsících.

Faid se kryl burkou

Podle státního zástupce Françoise Molinse policie při akci zadržela také šest dalších lidí. Jsou mezi nimi Faidův bratr, dva synovci a také jedna žena. Ačkoli měl trestanec v dosahu nabitou zbraň, obešlo se zatýkání bez střelby, uvedl prokurátor.

Faid se pozornosti policie snažil vyhnout tím, že nosil na veřejnosti burku, tedy muslimský ženský oděv, který zahaluje celé tělo včetně obličeje. Zásah byl podle prokurátora Molinse proveden krátce poté, co člověk v burce vystoupil z vozu a vešel do domu mladé ženy, kterou policisté v souvislosti s Faidem delší dobu sledovali.

„Na základě chování (člověka v burce policisté) pojali podezření, že je to muž,“ řekl státní zástupce. Kromě dvou burek a paruk policisté při domovní prohlídce po Faidově zadržení zajistili také automatickou zbraň.

Francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová uvedla, že Redoine Faid bude převezen do věznice s nejvyšší možnou ostrahou. Navíc se trestanec podle ní bude muset u soudu zodpovídat ze svého červencového útěku z vězení.

Nenapravitelný útěkář

Šestačtyřicetiletý syn alžírského imigranta známý pod přezdívkou „král útěků“ byl za své skutky odsouzen již několikrát, vždy se ale dokázal z vězení dostat. Letos v dubnu dostal 25 let za nezdařenou loupež u Paříže, při níž přišla v roce 2010 o život členka městské policie. Loni mu soud vyměřil deset let za jeden z jeho útěků a 18 let za útok na vůz převážející peníze.

Faid vzbudil velkou pozornost už způsobem, kterým se v roce 2013 dostal z věznice Lille-Séquedin na severu Francie. Při útěku vyhodil do povětří patery vězeňské dveře a vzal jako rukojmí čtyři dozorce. Unikl vozem, který mu přistavili komplicové. Dopaden byl po půldruhém měsíci.