Nizozemské úřady zatkly sedm mladíků. Měli v plánu podniknout útok na veřejnou akci

Nizozemská policie odhalila spiknutí, jehož cílem měl být útok na akci velkého rozsahu, při níž by byla pravděpodobnost, že přijde o život značné množství civilistů. Policie proto zatkla na čtyřech různých místech celkem sedm mužů ve věku od 21 do 34 let. Pro svůj útok chtěli použít vesty s výbušninami, automatické zbraně a nálož v automobilu, napsala agentura AP.

Zásah těžce vyzbrojených policistů ve městech Arnhem a Weert završil několikaměsíční vyšetřování, uvedlo státní zastupitelství.

Bezpečnostní složky reagovaly na informace o tom, že 34letý muž s iráckými kořeny, který údajně stál v čele teroristické buňky, chtěl zaútočit na „významnou akci“ v Nizozemsku.

Podle prokuratury chtěli útočníci v dějišti akce použít vesty a samopaly AK-47 a na jiném místě odpálit nálož umístěnou ve vozidle. 

„Policie ve čtvrtek zatkla sedm mužů… podezřelých z toho, že byli ve velmi pokročilém stadiu přípravy rozsáhlého teroristického útoku v Nizozemsku,“ citovala komuniké prokuratury agentura AFP. Možnými cíli extremistů se údajně vyšetřovatelé stále zabývají.