Jsou Bert a Ernie ze Sezamové ulice gayové? Jeden z tvůrců o tom nepřímo rozpoutal debatu

Horizont ČT24: Jsou postavičky ze Sezamové ulice gayové? Jeden z autorů o tom rozpoutal debatu (zdroj: ČT24)

Na amerických sociálních sítích se rozběhla debata o sexuální orientaci plyšových loutek ze Sezamové ulice, jednoho z nejslavnějších pořadů pro předškolní děti. Jeden z autorů v rozhovoru pro časopis řekl, že dvojici spolubydlících hrdinů psal podle svého vlastního vztahu k partnerovi. Organizace, která pořad vysílá, ale homosexualitu postaviček odmítá.

Bert a Ernie jsou maňásci ze Sezamové ulice, amerického pořadu pro předškoláky, který už 49 let děti učí poznávat abecedu, číslice a učí je základní návyky. Za vzdělávací činnost získal pořad přes 170 ocenění a vysílal se ve 140 zemích světa. Teď se ale dostal do ryze současného sporu – o sexuální orientaci.

Mark Saltzman, sám gay, psal pro seriál v 80. a 90. letech. Při rozhovoru pro internetový magazín dostal dotaz, jestli jsou Bert a Ernie milenci. „Vždy jsem měl pocit, aniž bych tím cokoliv sledoval, že když jsem Berta a Ernieho psal, tak byli. Asi bych je neuměl vytvořit jinak než jako milující pár,“ řekl bývalý autor Mark Saltzman.

Současní tvůrci mluví o postavičkách bez sexuální orientace

Prohlášení vzbudilo na internetu nadšení a pobouření současně. Dnešní tvůrci homosexualitu hrdinů popřeli. „Jak jsme vždy říkali, Bert a Ernie jsou nejlepší kamarádi. I když jsou identifikovaní jako mužské postavičky a mají mnoho lidských rysů a vlastností, jsou to loutky a nemají sexuální orientaci,“ uvedli.

Není to poprvé, co je někdo dává dohromady. Před sedmi lety petice žádala, aby se Bert a Ernie vzali. The New Yorker je měl o dva roky později na titulní straně jako pár, a to v době, kdy americký nejvyšší soud přiznal homosexuálním vztahům rovnoprávnost.

Předškolní děti, kterým je Sezamová ulice určena, podle dlouholeté pedagožky postavy vnímají z hlediska chování. „Oni řeší ty vztahové věci, jestli si postavičky pomáhají, nebo jestli se vzájemně zlobí, nebo jestli jsou tam nějaké ty záporné, nebo kladné situace. Rozhodně jsem si tedy nevšimla, že by děti pohlaví řešily,“ uvedla Věra Borková z Asociace předškolní výchovy. 

V podezření byli i Bolek a Lolek nebo Křemílek a Vochomůrka

Sezamová ulice ovšem není jediný pořad, spojovaný s homosexualitou postaviček. V Polsku se v roce 2007 diskutovalo z pozice katolických hodnot o nezávadnosti soužití britských Teletubbies. Stín podezření padl i na Pata a Mata nebo Křemílka a Vochomůrku.

Bolek a Lolek se dokonce ocitli na plakátu k varšavskému pochodu gayů a lesbiček i na titulní straně německého časopisu pro homosexuály Siegessaeule. Ovšem vzápětí v Polsku vznikla iniciativa na obranu dobré pověsti Bolka a Lolka.

Křemílek a Vochomůrka
Zdroj: ČT

„Čím dál tím víc přihlížíme k tomu, jak to vnímají a přivlastňují si diváci. Ještě někdy v 80. letech tady byla jakási slepota vůči orientaci postav. Dokonce když se podíváte třeba na skupinu Queen, která je typicky gay nebo queer, tak jsme v té době nechápali, že to tak je. Všímáme si toho mnohem víc, a to pak do těch děl vkládáme. Ale v zásadě si myslím, že to tam není. Prostě, že to je naše nové vidění těch věcí, protože to dřív bylo neutrální,“ říká filmový kritik Kamil Fila.