Starosta Frankfurtu nad Odrou mluví po rvačce o vyhošťování trestaných syrských běženců

Starosta Frankfurtu nad Odrou mluví o rvačce Syřanů a vyhošťování uprchlíků (zdroj: ČT24)

V Německu se rozproudila debata o možnosti vyhošťovat trestané syrské uprchlíky. S návrhem přišel starosta Frankfurtu nad Odrou poté, co skupina Syřanů napadla hosty místního hudebního klubu. Incident vyvolal pozornost nejen kvůli národnosti podezřelých, ale také kvůli dění v Chemnitzu.

Incident na diskotéce Frosch ve Frankfurtu nad Odrou se odehrál koncem srpna. Dva Syřané se v klubu nejprve dostali do konfliktu s Němcem. Poté už venku spojili síly s dalšími deseti až patnácti krajany.

Rvačka skončila dvěma lehkými zraněními a zatím dvěma zatykači. „Byli ozbrojeni noži a obušky a došlo k fyzickému napadení hostů, kteří v panice utekli do klubu nebo se schovali pod auta,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Odrou Ricarda Böhmeová.

Provozovatelé klubu zdůrazňují, že návštěvníky nerozlišují podle původu, vyznání nebo barvy kůže. Po posledních událostech ale s politováním oznámili, že budou muset zavést osobní prohlídky.

Z potížistů mají obavy i ostatní běženci

V šedesátitisícovém městě na hranici s Polskem nyní žije zhruba patnáct set uprchlíků. Problémy opakovaně dělá zhruba dvacet z nich. Této skupiny se přitom straní i ostatní migranti. „Čin v klubu Frosch je špička ledovce. Oba obvinění jsou známí z minulosti kvůli hrozbám, nátlaku, násilnostem,“ zdůraznila Böhmeová.

Starosta města za stranu Levice (Die Linke) tvrdí, že nemíní čekat na prvního mrtvého a trestané uprchlíky hodlá vyhostit. „Vedle trestního a azylového práva může město k odvrácení nebezpečí použít takzvané vyhošťovací právo. A my ho teď využijeme,“ prohlásil starosta, který se tak postavil proti programu vlastní strany.

Podle kritiků je ale návrh čistý populismus, jelikož do válečné Sýrie zatím vyhošťovat nelze. Starosta ale trvá na tom, že chce vyslat jasný signál a před skupinkou násilníků chránit jak obyvatele města, tak i ostatní uprchlíky.