„Napíšu skutečnou knihu,“ reaguje Trump na kritický titul, který vychází v úterý

Nová kniha o Donaldu Trumpovi (zdroj: ČT24)

Na pulty amerických knihkupectví se dostává nová kniha nazvaná v překladu Strach: Trump v Bílém domě. Ta vznikla na základě anonymních výpovědí desítek lidí pracujících v prezidentově blízkém okolí. Autorem titulu je uznávaný novinář Bob Woodward, který stál v 70. letech u zrodu aféry Watergate. Trump, který už dříve označil  knihu za „špínu“, prohlásil, že napíše vlastní pravdivý titul o tom, jak to v Bílém domě chodí. Prezidentova mluvčí zároveň nevylučuje žalobu na Woodwarda.

Podle úryvků knihy, které už minulý týden publikovala některá americká média, spolupracovníci Donalda Trumpa považují šéfa Bílého domu za nepoučitelného tvrdohlavce s inteligencí školáka a někdy před ním schovávají dokumenty, jejichž podpisem by mohl ohrozit bezpečnost Spojených států.

Analytik Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky se domnívá, že kniha poskytuje lepší a detailnější obraz všech problémů, o kterých jsme slyšeli za poslední dva roky, kdy Donald Trump stojí v čele USA. „Jsou to věci typu, že Donald Trump není úplně schopný vnímat širší geopolitický obrázek, že jedná impulzivně,“ řekl Boháček České televizi.   

Že by ovšem informace, které kniha obsahuje, mohly vést ke konci Donalda Trumpa v čele Bílého domu, jako se stalo po aféře Watergate, ale Boháček nepředpokládá. 

  • Amerického novináře Boba Woodwarda, který se narodil 26. dubna 1943, nejvíce proslavilo jeho angažmá v aféře Watergate. Woodward, jehož vytrvalé pátrání spolu s kolegou Carlem Bernsteinem bývá označováno za jednu z nejvýznamnějších akcí investigativní žurnalistiky, získal v roce 1973 pro list Washington Post prestižní Pulitzerovu cenu. Jeho usilovná práce tehdy vedla k rezignaci amerického prezidenta Richarda Nixona. 
  • Woodward s Bernsteinem původně dostali v červnu 1972 za úkol prověřit případ vloupání pětice mužů do ústředí Demokratické strany v hotelovém a rezidenčním komplexu Watergate ve Washingtonu. Oběma novinářům se podařilo shromáždit důkazy, že se jednalo o součást širší akce vedené lidmi z volebního štábu republikánského prezidenta Richarda Nixona.
  • Zdroj: ČTK

„Je tam docela dobře popsáno to, že různí členové administrativy se nějakým způsobem snaží omezit všechnu tu škodu, kterou by různé kroky, které Trump navrhuje, napáchaly,“ vysvětlil Boháček s tím, že kniha také podrobně přibližuje, jak tento proces vypadá a kdo je do něj zapojen.

V té souvislosti Boháček uvedl, že ukočírovat Donalda Trumpa se jeho spolupracovníci snažili především v zahraniční politice, a to zejména v prvním roce jeho prezidentství. „Tam tím hlavním zdrojem rozumu a nějaké racionality byl ministr obrany James Mattis a také do určité míry exministr zahraničí Rex Tillerson a Trumpův bývalý bezpečnostní poradce McMaster.“

Negativní stránkou knihy je podle Boháčka to, že tito „racionální“ lidé teď budou ztrácet v Trumpově administrativě vliv a prezident se jimi přestane obklopovat.

Slavný novinář Woodward v nové knize kritizuje Trumpa (zdroj: ČT24)

To, že v Trumpově administrativě existuje skupina, která se snaží mařit prezidentovu agendu, aby ochránila demokratické instituce, popisuje také  anynonymní názorový článek, který nedávno zveřejnil americký prestižní deník New York Times. Jeho autorem je podle NYT vysoce postavený úředník Trumpovy vlády. 

Trump chce napsat vlastní knihu a nevylučuje žalobu

Bílý dům proti obsahu nové knihy novináře Boba Woodwarda ostře vystoupil. Už minulý týden, když média zveřejnila výňatky z knihy, Trump na Twitteru Woodwarda obvinil,  že si vymyslel citáty šéfa kabinetu Johna Kellyho nebo ministra obrany Mattise. Podle nich například James Mattis přirovnal Trumpovo porozumění problémům k „žákovi páté nebo šesté třídy.“

„Je to idiot. Nemá smysl snažit se jej o čemkoli přesvědčit. Je úplně vykolejený,“ pronesl zase podle Woodwarda personální šéf Bílého domu John Kelly během jedné ze schůzek zaměstnanců prezidentského úřadu. „Ani nevím, proč jsme tady. Je to nejhorší práce, jakou jsem kdy dělal,“ dodal.  

Trump: „Demokraté se nemohou smířit s prohrou. Napíšu skutečnou knihu!“

Donald Trump na Twitteru také uvedl, že má v plánu napsat knihu o skutečných poměrech v Bílém domě, která má popřít skandální informace obsažené v díle veterána americké žurnalistiky Boba Woodwarda. 

„Je to jen další útok proti mně, salva útoků s použitím teď už zpochybněných nejmenovaných a anonymních zdrojů. Mnoho z nich už veřejně označilo své údajné citáty, stejně jako celou knihu, za výmysl,“ napsal prezident v obvyklé ranní dávce twitterových vzkazů. „Demokraté se nemohou smířit s prohrou. Napíšu skutečnou knihu!“ slíbil americký prezident, který už dříve označil Woodwardovu knihu za „špínu“. 

Pokud Trump skutečně slib splní a knihu napíše, nebude to zdaleka jeho první literární počin. Na svém kontě má údajně víc než dvacítku knih, první dílo jako spoluautor publikoval pod názvem „Trump: Umění udělat dohodu“ už v roce 1987. Kniha, kterou údajně ve skutečnosti napsal novinář Tony Schwartz, se na americkém trhu po vydání stala bestsellerem. Loni ji dostal darem severokorejský diktátor Kim Čong-un. 

Bílý dům navíc nevylučuje, že proti Woodwardovi podá žalobu. Podle amerického serveru The Hill to řekla prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. 

„Rozhodně vám dáme vědět,“ odpověděla mluvčí na dotaz novinářů, zda se o žalobě v prezidentské kanceláři uvažuje. Žádný dokument, který by vyvracel jednotlivá Woodwardova tvrzení o nekompetentnosti hlavy státu, ale Bílý dům podle Sandersové nechystá.