Jedno z nejsledovanějších hlasování švédské historie. Hlavními tématy jsou migrace a kriminalita

Události ČT: Mají nacionalističtí Švédští demokraté reálnou šanci dostat se k moci? (zdroj: ČT24)

Úderem osmé ráno začaly ve Švédsku parlamentní volby, které kvůli vzestupu nacionalistické strany Švédští demokraté (SD) vzbuzují po celém světě mnohem větší pozornost, než je tomu u voleb v devítimilionové skandinávské zemi obvyklé. V předvolební kampani totiž oproti dřívějšku hrálo důležitou roli téma migrace a právě to by mohlo způsobit, že antiimigrační strana zaznamená velký volební úspěch, zatímco tradiční strany ztratí.

Podle průzkumů by Švédští demokraté mohli získat mezi 16 a 25 procenty hlasů, což by je řadilo na druhé místo za sociální demokraty, kteří v zemi vyhráli prakticky všechny volby za posledních sto let. Jejich podpora se v průzkumech pohybuje kolem 24 procent. Na třetím místě by se ziskem kolem 18 procent hlasů mohla skončit konzervativní Umírněná koaliční strana.

„Švédští demokraté tradičně skórují výrazně více v on-line průzkumech, problémem je, že v minulosti prognostici už několikrát podcenili jejich výsledek. Pokud by dosáhli nejvyššího možného očekávatelného výsledku, tedy asi čtvrtiny hlasů voličů, znamenalo by to, že by mohli útočit na pozici nejsilnější politické strany ve švédském systému,“ uvedl redaktor ČT Martin Jonáš. 

Jedno z hlavních témat? Migrace

Politika předsedy Švédských demokratů Jimmieho Akessona kromě razantních protiimigračních opatření zahrnuje i požadavek referenda o pokračování švédského členství v Evropské unii. Země s necelými deseti miliony obyvatel se potýká s největším počtem žádostí o azyl v Evropě v poměru na jednoho obyvatele. V roce 2015 požádalo v zemi o azyl zhruba 163 tisíc lidí.

„Když cestuji po Evropě a dávám rozhovory, očekávají šíleného fašistického lídra a když začnu mluvit o tom, co si myslíme, hodně z nich je překvapeno, že to není vůbec kontroverzní,“ říká předseda Švédských demokratů Jimmie Akesson.

Švédsko – migrace, počet obyvatel se zahraničními kořeny
Zdroj: Statistikdatabasen.scb.se

„Švédskem prošlo jen v minulých pěti letech na 600 tisíc imigrantů – hlavní důvod toho, proč se nedělní volby v tradičně stabilní a liberální zemi mění v drama. O ekonomiku nejde. Zemi se ekonomicky daří dobře. Hlavními tématy jsou migrace a kriminalita,“ říká Jonáš.

Společností v severské zemi ale hýbou i jiná témata. Podle průzkumu veřejného mínění institutu Ipsos dělala Švédům před volbami největší starosti oblast zdravotní péče (44 procent), imigrace byla na třetím místě (25 procent), jen těsně před ochranou životního prostředí (23 procent).

S nacionalisty nikdo nechce spolupracovat

obrázek
Zdroj: ČT24

Všechny hlavní politické strany před volbami jasně řekly, že se Švédskými demokraty nebudou spolupracovat. Pokud ale tuto stranu podpoří kolem 20 procent voličů, nedokáže středolevý ani středopravý blok vytvořit většinovou vládu. V takovém případě se dají očekávat vleklá povolební vyjednávání.

„Znovu a znovu a znovu ukazují své nacistické a rasistické kořeny a pokoušejí se zničit Evropskou unii v době, kdy spolupráci potřebujeme nejvíc. Jediná garance proti tomu a pro sjednocenou zemi jsou sociální demokraté,“ vymezil se před volbami švédský premiér a předseda sociálních demokratů Stefan Löfven vůči Švédským demokratům. 

Předpokládá se vysoká účast, Švédové tradičně k volbám chodí. „V roce 2014 při posledních parlamentních volbách jich k urnám dorazilo téměř 86 procent a bylo by velmi nečekané, pokud by tomu letos bylo jinak i z toho důvodu, že tyto volby jsou nejnapínavější a nejsledovanější za dlouhá desetiletí,“ uvedl Jonáš.