Trumpova politika děsí Němce víc než teroristé, ukázala studie

Více než dvě třetiny Němců se nejvíc ze všeho obávají dopadů Trumpovy politiky. Že Washington udělá ze světa nebezpečnější místo, má dokonce strach víc lidí, než kolik jich pociťuje obavy z nezvládnuté migrace, terorismu či přírodních katastrof. Ukázala to nová studie pojišťovací společnost R+V Versicherung, kterou zveřejnil německý Welt.

Německá ekonomika roste už devátým rokem, v zemi je rekordní zaměstnanost a platy rostou, to ale nic nemění na tom, že obavy Němců jsou značné, píše Welt. Závěry studie nazvané „Obavy Němců v roce 2018“ ukazují, že celých 69 procent respondentů se bojí, že politika nové americké administrativy udělá svět nebezpečnějším.

Trump se v čele žebříčku umístil na prvním místě i přesto, že se na dopady jeho politiky výzkumníci ptali letos poprvé. „Obecné nastavení Němců k Trumpovi bylo od začátku negativní,“ vysvětluje jeden z důvodů politolog Manfred Schmidt. K dalším podle něj patří strach, že svět bude nebezpečnější kvůli Trumpově kritickému postoji k mezinárodním dohodám, volnému obchodu, EU a NATO.

Třiašedesát procent Němců pociťuje obavy, že lidé i úřady budou přetíženi velkým počtem uprchlíků. Stejné procento má strach z napětí, k němuž může vést další příchod cizinců do země. I kvůli nim Němci vnímají USA jako větší ohrožení než například terorismus (59 procent), politický extremismus (57 procent) nebo přírodní katastrofy (56 procent).

Pokud jde o obavy z přetížení politiků, podle Schmidta jde o „katastrofální vysvědčení pro německé politiky“. Politici, ať už vláda, nebo opozice, mají špatnou pověst. Expert upozornil, že „48 procent respondentů považuje práci politiků za nedostatečnou,“. Necelých šest procent dotázaných dalo politikům ohodnocení „velmi dobré“ nebo „dobré“.

Žádný útok, menší obavy

Ještě loni dominoval žebříčku strach z terorismu a politického extremismu. U terorismu ale obava Němců klesla ze 71 procent o 12 procentních bodů a u extremismu ze 62 procent o pět procentních bodů. V případě terorismu jde o největší pokles ze všech sledovaných kategorií. Autoři studie ho vysvětlují tím, že Německo loni ani letos nezasáhl žádný rozsáhlý teroristický útok.

V současné době se ,německé obavy‘ soustředí na něco, co by se dalo nazvat chemnitzkým komplexem: selhání vlády v důsledku migrační politiky, napětí způsobeného přílivem cizinců, nadměrnými nároky kladenými na politiky a násilí teroristického charakteru.
Německý list Welt o závěrech studie

Na nízké úrovni se nadále pohybují obavy Němců z ekonomických problémů. Každý čtvrtý vyjádřil obavu ze ztráty práce, což je v historii studie nejnižší procento. Jen 29 procent občanů má pak obavu z růstu nezaměstnanosti, která se v posledních letech pohybuje na velmi nízké úrovni. Méně Němců (55 procent) než loni (58 procent) pociťuje strach ze škodlivin v potravinách.

Vyšší obavy vyjadřují ženy (50 procent v průměru u všech 21 témat) než muži (43 procent). Rozdíly se najdou i mezi jednotlivými spolkovými zeměmi. Největší strach dávají najevo obyvatelé Saska-Anhaltska (63 procent), nejnižší pak lidé v Berlíně (41 procent).

Pojišťovací společnost R+V Versicherung obavy Němců zkoumala už posedmadvacáté. Studie je výsledkem průzkumu veřejného mínění mezi téměř 2400 Němci staršími 14 let. Průzkum se uskutečnil mezi červnem a červencem letošního roku.