Írán dodal rakety šíitským milicím v Iráku, tvrdí tajné služby

Írán dodal rakety šíitským milicím v Iráku (zdroj: ČT24)

Tehrán podle zdrojů tajných služeb několika zemí a agentury Reuters dodal svým spojencům v Iráku balistické střely. Do oblastí pod kontrolou šíitských milic údajně zamířily desítky raket krátkého doletu a Íránci pracují na tom, aby se nové střely daly vyrábět i přímo na území sousedního státu. Íránská ani irácká vláda zprávu nechtěly komentovat.

Íránci dlouhodobě tvrdí, že svoje rakety mají jenom k obraně. Zvyšování vlivu v Iráku by přitom podle znalců dál vyostřilo vztahy se Spojenými státy.

Podle zjištění zpravodaje ČT Jakuba Szántó se jedná o balistické rakety s krátkým doletem typu Zelzal a Fateh-110 s doletem mezi 200 a 700 kilometry. „Jsou to rakety, které dodával Írán už v minulosti šíitským milicím Hashd al shábí během boje proti Islámskému státu,“ uvedl Szántó s tím, že se ukázalo, že záměr zásobovat raketami je dlouhodobější. Podle něj v dodávkách zbraní Íránci pokračovali i poté, co byl Islámský stát de facto poražen až na menší skupiny na území Iráku.

V tuto chvíli je podle Szánta celkem jednoznačné, že Bagdád nebo alespoň irácké armádní velení o dodávkách zbraní má pravděpodobně zprávy, nicméně s tím nic nemůže dělat.

Milice Hashd al shábí mají mezi 120 až 150 tisíci ozbrojenými muži a technicky podléhají vedení irácké vlády a podřízeny jsou iráckému premiérovi. Na stranu druhou skutečné vedení mají v rukách íránské revoluční gardy. „Tímto mají k dispozici odpaliště, jež jsou výrazně blíže k místům, jako je Rijád, jako je například Dauhá nebo Jeruzalém nebo Tel Aviv,“ dodal Szántó.