Britský soud poslal na doživotí muže, který plánoval atentát na premiérku Mayovou

Jednadvacetiletý Naa'imur Zakariyah Rahman z Londýna byl odsouzen na doživotí za plánovaný sebevražedný atentát na premiérku Theresu Mayovou v Downing street. Muž si podle verdiktu bude muset odsedět minimálně třicet let, kdy nebude mít nárok na podmínečné propuštění, uvedla BBC. Na vyšetřování, které trvalo několik týdnů, se podílela policie, Scotland Yard a agenti tajné služby MI5.

Rahmana policie dopadla loni v listopadu při zinscenovaném setkání s kontaktem IS, napsal deník The Guardian. Islamista byl přesvědčen, že se domlouvá s komplicem na předání vybavení, ve skutečnosti však komunikoval s policisty pracujícími v utajení. Rahmana původně při internetové komunikaci odhalili agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a britské zpravodajské služby MI5, kteří se vydávali za členy IS.

Rahman plánoval, že nejprve nechá explodovat improvizované výbušné zařízení u brány Downing street, kde sídlí premiérka, aby získal přístup do ulice. V nastálém zmatku chtěl Theresu Mayovou ubodat nebo zastřelit. 

Sídlo britských premiérů na adrese Downing Street 10 je přísně střeženo a na konci ulice je brána. „Hovoříme o jedinci, který by zabil, zranil a zmrzačil mnoho lidí, policistů i civilistů,“ řekl šéf protiteroristického oddělení londýnské policie Dean Haydon.

„Jsem si jistý, že Rahman znal všechny důležité časy. Výbušná zařízení byla skutečná a mohla způsobit vážné škody,“ prohlásil soudce s tím, že tajní policisté, kteří se podíleli na případu, postupovali obezřetně a svědomitě. Rahman byl „iniciátorem a autorem“ svých činů.

Rahman je zmanipulovaný a podle soudce velmi nebezpečný

Rahmanův obhájce argumentoval tím, že jeho klient byl zmanipulovaný svým strýcem, který padl v boji za Islámský stát v Sýrii. Žádné spiknutí prý nechystal.

Podle soudce Charlese Haddona-Cavea je však Rahman „velmi nebezpečným člověkem“ a je velmi těžké odhadnout, jestli se jej někdy podaří „odradikalizovat“. Soudce Rahmanovi řekl, že ve vězení bude mít spoustu času ke studiu Koránu a dodal, že islám byl a je „náboženstvím míru“.

Kromě doživotí dostal Rahman navíc trest za sponzorské video Islámského státu. To pomáhal natočit známému, který se chtěl připojit k IS v Libyi. 

Británie loni zaznamenala čtyři atentáty, při nichž umírali lidé. Šéf kontrarozvědky MI5 Andrew Parker v květnu řekl, že dalších 12 islamistických plánů útoku bylo od března 2017 zmařeno.