Norský královský pár slaví zlatou svatbu. Harald V. musel o neurozenou Sonju bojovat

Norský královský pár slaví zlatou svatbu, oblibě se těší už od mládí (zdroj: ČT24)

Norsko žije oslavami zlaté svatby krále Haralda V. a korunní princezny Sonji. Pár uzavřel sňatek přesně před padesáti lety – 29. srpna 1968. Ještě jako korunní princ si Harald musel svou lásku vybojovat, protože Sonja byla neurozeného původu. I tím si ale mladý pár získal od začátku přízeň norské veřejnosti. Loni bylo oběma 80 let.

Svatba Haralda a Sonji v roce 1968
Zdroj: Wikipedia Commons/Arkivet etter Billedbladet Nå i Riksarkivet/Bjørn Glorvigen

Harald V. se ujal role hlavy státu v roce 1991, po smrti svého otce – krále Olafa. Současně je i nejvyšším představitelem Norské církve a vrchním velitelem ozbrojených sil. Haraldova rodina si prožila těžké časy během druhé světové války, kdy došlo k invazi Německa. Nejprve prchala do Švédska, později do USA.

Už v roce 1958 Harald poprvé vládl jako regent v době nepřítomnosti svého otce. Současný král má dvě starší sestry – princeznu Ragnhild a princeznu Astrid. Ženy ale v Norsku na trůn nemohly, takže byl jediným dědicem.

Norský královský pár Harald V. a Sonja slaví zlatou svatbu (zdroj: EBU)

Raději zůstat svobodný

Se Sonjou Haraldsenovou chodil Harald dlouhých devět let, sňatek s ní se mu ale podařilo prosadit až po vleklé právní bitvě, jelikož byla neurozeného původu. Harald tehdy dokonce hrozil, že zůstane svobodný, pokud si nebude moci vzít právě tuto ženu. 

Své zasnoubení oznámil pár veřejnosti 19. března 1968. Nevěsta dostala prsten s rubínem a diamantem po jeho zesnulé matce. Na svatbu, která se konala 29. srpna 1968 v katedrále v Oslu, dorazili panovníci a šlechtici z celé Evropy – mimo jiné švédský král Gustaf VI. Adolf, dánský král Frederik IX. s královnou Ingrid, nizozemský princ Claus, belgický král Baudouin či vévoda a vévodkyně z Lucemburku.

Sonju k oltáři doprovodil její tchán, protože její vlastní otec už dříve zemřel. Na sobě měla jednoduché bílé šaty s dlouhými rukávy a s perlami. Ceremonii tehdy vedl osloský biskup Fridtjov Birkeli a dvojice si vyměnila prsteny a řekla své ano před oltářem ze 17. století. Venku je přivítaly davy nadšených Norů.

Bývalý reprezentant Norska v jachtingu Harald, který je držitelem světových pohárů a vášnivým námořníkem, rád cestoval – a Sonja mu byla vždy po boku. Přívětivý královský pár byl oblíbený a všude vítaný.

Královská rodina prožívala se svým národem i těžké chvíle, třba když Anders Breivik před pár lety zaútočil v centru Osla a na ostrově Utoya, kde zavraždil 77 převážně mladých lidí. Tichou vzpomínkou tehdy uctili jejich památku.

Jeden z cenných darů dostala královna Sonja už těsně před výročím zlaté svatby – renovovaný dům, ve kterém strávila dětství a který se teď proměnil v muzeum mapující její život. „Ten pocit, když jsem sem přišla, je stejný jako před padesáti lety,“ prohlásila korunní princezna. 

Loni královský pár ve svém paláci oslavil osmdesáté narozeniny. Do Osla jim přijeli popřát příslušníci královských rodin z celé Evropy. Blízký vztah s Británií není náhodný – Harald V. je totiž nepřímým bratrancem královny Alžběty II.