Policie zřejmě po 20 letech dopadla vraha malého chlapce. Od jara se ukrýval v horách

Události: Policie po dvaceti letech dopadla vraha nizozemského chlapce (zdroj: ČT24)

Španělé zadrželi muže, kterého v Nizozemsku viní ze znásilnění a vraždy jedenáctiletého chlapce z roku 1998. Případ pomohlo objasnit na 20 tisíc lidí, kteří letos dobrovolně odevzdali genetické vzorky. Podezřelý pětapadesátiletý Jose Brech se od jara skrýval ve francouzských a španělských horách.

Jedenáctiletý Nicky Verstappen zmizel ze svého stanu na letním táboře, jeho tělo se druhý den našlo v lese. Mezi svědky, které policie kvůli vraždě vyslýchala, byl i tehdy 35letý Jos Brech, bývalý skautský vedoucí, který dřív pracoval i ve školce. Vyšetřovatelé jej ale měli za nevinného.

Posun přišel až po letech. Vzhledem k pokroku v analýze DNA a ve snaze případ vyřešit vyzvaly loni v květnu nizozemské úřady zhruba 20 tisíc mužů z okolí města Limburg, aby odevzdali svůj vzorek DNA. Necelých 15 tisíc z nich tak učinilo, ale Brech se dobrovolných odběrů nezúčastnil.

Muž se ukrýval v horách

Minulý podzim odcestoval do pohoří Vogézy na východě Francie a letos v dubnu ho rodinní příslušníci nahlásili jako pohřešovaného. Policie následně prohledala jeho domov a zjistila, že DNA podezřelého se stoprocentně shoduje se vzorkem z chlapcových šatů a těla. Brech je zběhlý v přežití v přírodě a dokáže v divočině přečkat dlouhou dobu.

„Našla se stoprocentní shoda mezi stopami na oblečení Nickyho Verstappena a DNA pětapadesátiletého muže,“ uvedl nizozemský prokurátor Jan Eland.

Policie našla Brecha v horách u Barcelony. Skautská minulost ho dokonale připravila na pobyt v divočině, bez kontaktu s lidmi by dokázal vydržet ještě měsíce. Kriminalisté věří, že nyní dokáží objasnit detaily dávné vraždy. „Zejména kvůli rodině doufáme, že se nám teď konečně podaří získat odpověď na otázku posledních dvaceti let: Co se dělo v Nickyho posledních hodinách,“ uvedla policie.