U Svoge v Bulharsku havaroval autobus. Nehodu nepřežilo 15 lidí

Smrtící nehoda autobusu v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Nejméně patnáct obětí má nehoda autobusu, která se stala v Bulharsku. Podle policie šlo o bulharské turisty, kteří jeli na návštěvu kláštera. K tragédii došlo ve vnitrozemí, asi 40 kilometrů severně od Sofie poblíž městečka Svoge.

O havárii informovalo bulharské ministerstvo vnitra, podle kterého vůz vyjel ze silnice a z dvacetimetrového srázu. Je možné, že předtím dostal smyk na mokré vozovce. Podle bulharských médií se autobus před pádem také střetl s několika auty. Portál Sofia Globe uvedl, že se nehoda stala na vedlejší silnici východně od Svoge v lokalitě Leskov dol.

„Zastavili jsme na místě neštěstí, bylo to hrozné. Nabízeli jsme pomoc, ale nebylo už toho moc, co bychom mohli udělat. V této zatáčce jsou pořád nějaké havárie, silnice je tu extrémně špatná,“ prohlásil jeden ze svědků. „Strašné neštěstí, vůbec se mi o tom nechce mluvit. Ten autobus do mě narazil, vím, že v tu chvíli pršelo,“ uvedl další svědek nehody Rosen Božkov.

Při nehodě zahynulo nejméně 15 lidí a 27 dalších utrpělo zranění. Několik z nich je v kritickém stavu. „Jsou to kombinovaná zranění, týkají se hlavně končetin, zad nebo břicha. Máme tu ale i pacienta s poraněnou míchou,“ podotkl neurochirurg Nikolaj Gabrovski. 

Češi zřejmě mezi oběťmi nejsou

Policie sdělila agentuřee AFP, že v autobusu byli bulharští turisté. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová uvedla, že se kvůli nehodě na českou ambasádu v Sofii nikdo neobrátil.

Nehoda se stala po páté hodině odpoledne. Agentury BTA uvedla, že havarovaný autobus patřil společnosti Mobilus – 5. Podle agentury DPA mířili cestující na návštěvu kláštera. Bulharský premiér Bojko Borisov vyhlásil na pondělí den státního smutku. Prezident Rumen Radev pak odřekl účast na slavnosti, která připomíná vítězství bulharských dobrovolníků nad Turky v roce 1877 v průsmyku Šipka.