Bývalá turecká poslankyně, souzená za urážku Erdogana, požádala v Řecku o azyl

Bývalá poslankyně za tureckou prokurdskou stranu HDP Leila Birliková, která je v Turecku souzená za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a za podporu terorismu, překročila hranice s Řeckem a požádala tam o azyl.

Čtyřiačtyřicetiletá Birliková se v pátek vzdala řecké policii poblíž města Alexandrupoli na severovýchodě země. Policie ji v rámci azylového řízení obratem propustila na svobodu.

Bývalá poslankyně byla letos v lednu odsouzena k 21 měsícům vězení za urážku tureckého prezidenta. Proti rozsudku se odvolala, byla propuštěna, ale bylo jí zakázáno opustit zemi. Spolu s dalšími představiteli prokurdsky orientované Lidové demokratické strany (HDP) byla Birliková zatčena v roce 2016 a obviněna z terorismu. Proces stále pokračuje. Bývalá zákonodárkyně mohla zůstat na svobodě, ale soud jí uložil zákaz opustit Turecko.

Od neúspěšného pokusu o převrat v červenci 2016 a následného tažení vlády proti údajným strůjcům puče stoupá počet Turků, kteří překračují hranice a žádají v sousedním Řecku o azyl. Podle řeckých úřadů tam letos o azyl požádalo 1839 Turků.

V listopadu 2016 turecká policie pozatýkala v Ankaře a ve městě Diyarbakir více než desítku poslanců HDP, včetně dvou šéfů strany Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové. Razii kritizovala řada zemí, včetně USA, Evropská komise i OSN. Představitelé strany byli obviněni z terorismu kvůli údajným vazbám na militantní Stranu kurdských pracujících (PKK).