V metru propíchali pytlíky se sarinem. Óm šinrikjó vynalezla nový typ městského terorismu

Horizont: Útok sekty Óm šinrikjó v roce 1995 zabil 13 lidí (zdroj: ČT24)

V Japonsku ve čtvrtek popravili zbývajících šest odsouzených členů sekty Óm šinrikjó. Ta v 90. letech spáchala mnoho zločinů. Nejhorší byl útok nervovým plynem v tokijském metru, první podobná teroristická akce v dějinách. Zemřelo 13 lidí, několik tisíc vyvázlo s podlomeným zdravím. Atak narušil představu bezpečného Japonska a vyděsil obyvatele západních metropolí. Ukázal do té doby neznámou podobu městského terorismu několik let před pádem newyorských dvojčat.

Útok sarinem v tokijském metru v roce 1995
Zdroj: ČTK/Jiji Press Photo

Na propadliště v popravčí cele japonské věznice s maximální ostrahou ve čtvrtek ráno postupně vkročilo posledních šest předáků vraždící sekty Óm šinrikjó čili v překladu Kultu nejsvětější pravdy. Ve zpovědní místnosti svých činů nijak nelitovali.

„Jejich zločiny byly systematické a plánované. Útoky byly bezprecedentní a nesmírně brutální a nikdy v budoucnu se nesmí opakovat,“ odsoudila ohyzdné skutky sektářů japonská ministryně spravedlnosti Yoko Kamikawa.

Mezi popravenými byli náborář a výrobci zbraní. Čtyři z nich vypustili v březnu 1995 v tokijském metru nervový plyn sarin. Pomocí deštníků propíchali balíčky s jedem ve vozech metra při vjezdu do stanic v japonské vládní čtvrti.

Cestující kolabovali, zvraceli, vrávorali ven. Apokalyptický scénář sekty se plnil. 13 lidí zemřelo. Kolem šesti tisíc dalších postihly zdravotní následky, a to namnoze vážné a doživotní. „Ani vykonáním poprav utrpení obětí nekončí. Je mi smutno,“ zachmuřila se pozůstalá po oběti útoku sarinem Šizue Takahaši.

Asaharova synkreze

Kult založil Šókó Asahara, kterého úřady s dalšími šesti členy popravily už na začátku června tohoto roku. Směs buddhismu, hinduismu, křesťanství a odmítání materialistické podstaty civilizace na sklonku druhého tisíciletí vábila absolventy nejlepších japonských univerzit, nakonec celkem 14 tisíc lidí.

Šókó Asahara na smínku z roku 1995
Zdroj: KYODO Kyodo/Reuters

Asahara měl nad sektou absolutní moc. Nechal se oslavovat jako ztělesnění boha. K zabíjení odpadlíků a odpůrců ho údajně pohnul neúspěch v parlamentních volbách. V komplexu pod posvátnou horou Fudži v očekávání konečného střetu s vládou a císařstvím v nukleární apokalypse, již prorokoval přicházet, nechal své nadané věrné vyrábět chemické, biologické i konvenční zbraně.

Po tokijském útoku policie sídlo obsadila. Část stoupenců ještě několikrát útočila kyanidem, část se stáhla a pod novým jménem působí jako náboženská skupina dodnes, nyní již však bedlivě sledovaná japonskými bezpečnostními složkami.