Migranti si našli prostupnější cestu do USA: Městem, které protíná „neviditelná“ hranice

Horizont ČT24: Migranti si našli prostupnější cestu do USA přes Kanadu (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek končí lhůta, do které mají americké úřady vrátit děti imigrantům ze Střední Ameriky, kteří se do Spojených států dostali nelegálně. Celkem má jít o více než 2,5 tisíce nezletilých ve věku od pěti do sedmnácti let. Zatímco však administrativa prezidenta Donalda Trumpa upírá pozornost na jižní hranici s Mexikem, stále více lidí se snaží do USA dostat prostupnější cestou přes Kanadu.

Derby Line v americkém státě Vermont a kanadský Stanstead jsou jedním městem ve dvou státech. „Je to skutečně město, které protíná neviditelná hranice,“ uvedl obyvatel Stansteadu Matthew Fartan. Pouze symbolické hranice teď ale zneužívají pašeráci lidí.

„Jsou velmi dobře organizovaní. Mají zmapovanou celou oblast i nás. Nejde o žádné amatéry – tohle je první liga,“ uvedl člen americké pohraniční hlídky Richard Ross s tím, že hlídky zaznamenávají stále více lidí, kteří prostupnosti zneužívají.

Hranici s Kanadou úřady opomíjely

„Severní hranici s Kanadou úřady dlouho přehlížely. Peníze, personál, koneckonců i pozornost veřejnosti mířily většinou na jih,“ říká redaktor ČT Jan Šilhan. Z Mexika do Kanady navíc nejsou potřebná víza. Za 350 dolarů je možné přistát v Torontu nebo Montrealu, odkud jsou to do Derby Line jen desítky kilometrů, podotýká.

O ilegální přechod touto cestou se jen letos neúspěšně pokusilo více než 300 lidí, tedy dvojnásobek oproti loňsku. „Možná že se někteří lidé z Mexika rozhodli ušetřit si dřinu s přecházením pouště na jihozápadní hranici,“ říká advokátka z Vermontu Christina Nolanová.

„Pašeráci si řeknou až o 4000 dolarů. Často za to prakticky jen ukážou směr přes zdejší hvozdy. Spoléhají na prostupnost stejně jako sami obyvatelé v tomhle klidném městě bez hranic,“ dodává Šilhan.