Babiš by měl říct, co komunisté za podporu vlády dostanou, uvedl vlivný europoslanec Weber

Je smutné, že se komunisté dostávají zpátky k politickým pozicím, reagoval Manfred Weber, předseda Evropské lidové strany (EPP), na noční vyslovení důvěry Babišově vládě podporované KSČM. EPP je největší politickou skupinou v Evropském parlamentu. Získání vlivu českých komunistů na vládu se věnují i tiskové agentury a evropský tisk.

„Je velmi smutné, že se komunisté poprvé od roku 1989 dostávají zpátky k rozhodujícím politickým pozicím. Odpovědná je za to nová vláda. Žádáme premiéra Babiše, aby vnesl do tohoto politického kroku transparentnost a řekl veřejnosti, co za to komunisté dostanou,“ řekl Weber, kterého například server Politico označuje za nejvlivnějšího europoslance.

Na získání důvěry Babišovy vlády reagovaly také světové tiskové agentury. Například agentura AFP píše, že jde o první českou vládu s podporou komunistů od pádu železné opony v roce 1989, a připomíná, že Babiš čelí obviněním z dotačního podvodu.

KSČM je podle AFP otevřeně proruskou stranou a proti NATO a podporu vládě poskytla „výměnou za posty ve veřejných podnicích“. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že Babiš některé požadavky komunistů odmítl.

Podle agentury AP je dohoda mezi Babišem a komunisty „příliš nejasná na to, aby poskytla jasnou představu o budoucím vlivu komunistů na vládu“.

Guardian: Komunisté zprostředkovateli moci

Server britského deníku The Guardian se věnuje vyslovení důvěry vládě v rozsáhlém článku s titulkem „Čeští komunisté se vrací k vládě jako zprostředkovatelé moci“.

„Ačkoli strana formálně zůstane mimo koalici, dohoda znamená návrat jejího vlivu a odpovědnosti poprvé od sametové revoluce z roku 1989, která ukončila 41letou vládu komunistů v bývalém Československu,“ napsal The Guardian.

Financial Times si všímají, že komunisté dosahují největšího vlivu od roku 1989 paradoxně v situaci, kdy jejich volební zisky „dramaticky klesají“.