Polští poslanci zrušili tresty vězení za slova o spoluúčasti Polska na zločinech proti Židům

Polský Sejm schválil návrh vyškrtnout tresty vězení za slova o spoluúčasti Polska na zločinech vůči Židům ze zákona. Návrh na změnu této normy, která vyvolala kontroverze, kritiku z USA a také emotivní roztržku s Izraelem, předložila polská vláda. Mříže za slovní spojení „polský koncentrační tábor“ nehrozí.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu vládní návrh na změnu bránil s tím, že „Polsko bude nadále bojovat za hledání pravdy“, co se týče holocaustu. „Ti, kdo tvrdí, že Polsko je zodpovědné za zločiny druhé světové války, si zaslouží trest,“ řekl v únoru Morawiecki v parlamentu. Dodal ale, že je třeba jednat „v mezinárodním kontextu“.

Normě, kterou v únoru podepsal prezident, kritici vyčítají, že brání v hledání historické pravdy a že znemožní diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci. Polská konzervativní vláda tvrdí, že cílem zákona je pouze zabránit poškozování dobrého jména země.

Podle textu schváleného v únoru mohl soud za používání výrazů jako „polské koncentrační a vyhlazovací tábory“ udělit až tříletý trest vězení. Podnětem bylo používání geografického označení „polský“ i v souvislosti s nacistickými koncentračními a vyhlazovacími tábory na území okupovaného Polska, což roky popuzuje přinejmenším část polské společnosti a politiků.

„Více než dvacet let hanebné politiky provázené naprostým nedostatkem mechanismů na ochranu naší důstojnosti dnes přináší špatné důsledky. A to se musí změnit,“ prohlásil v únoru v rozhovoru pro polský veřejnoprávní rozhlas Kaczyński, který je považován za současného nejvlivnějšího politika v zemi, který z pozadí řídí vládu.

Izrael přišel s vlastním řešením. Kritika se ozvala z USA, EU i Ukrajiny

Na oplátku polskému kontroverznímu zákonu ještě v únoru izraelský parlament už v prvním čtení přijal návrh zákona, který počítá až s pěti lety vězení pro ty, „kdo se pokusí popřít nebo zpochybnit vinu pomahačů nacistů při páchání zločinů na Židech“.

Před dopady nového zákona varovaly Poláky i Spojené státy, podle nichž by zákon mohl ohrozit svobodu projevu. „Všichni musíme dbát na to, abychom nebránili diskusi o holocaustu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí a Polsko vyzvalo, aby návrh legislativy přehodnotilo.

K dění ve své vlasti se kriticky vyjádřil také předseda Evropské rady Donald Tusk, podle něhož vláda svým kontroverzním krokem Polsku spíše uškodila, než by mu pomohla. Výraz „polské tábory smrti“ podle něho v souvislosti s diskusí o zákonu nyní používá celý svět. Za „naprosto nepřijatelný“ označil zákon rovněž ukrajinský prezident Petro Porošenko.