Švagr španělského krále nastoupil do ženské věznice. Bojí se konfliktů

Švagr španělského panovníka nastoupil do ženské věznice (zdroj: ČT24)

Vůbec první člen současné španělské královské rodiny skončil za mřížemi. Králův švagr Iňaki Urdangarin byl odsouzen k pěti letům a deseti měsícům vězení za zpronevěru veřejných fondů a daňové podvody. Trest si odpykává od začátku týdne v ženské věznici, kterou si sám vybral.

Urdangarin Španělsko reprezentoval jako házenkář v barvách FC Barcelona, olympiády se zúčastnil třikrát – poslední bronz z mistrovství Evropy přivezl už jako člen královského paláce. Kvůli korupční aféře teď ale musel nastoupit do věznice Brieva u města Ávila. Podle deníku ABC bude v mužské části jediným vězněm, čímž se vyhne konfliktům. Řada Španělů totiž nemá královskou rodinu ráda – při vynesení rozsudku křičeli na Urdangarina lidé před budovou soudu urážky.

Králův švagr se navíc nemusí obávat, že by se do médií dostaly jeho snímky ze života ve věznici, jako se to nedávno stalo katalánským politikům, upozorňuje ABC. Věznici si Urdangarin vybral zřejmě i proto, že se nachází blízko Madridu, na jehož letiště létají spoje ze Ženevy, kde dosud žil se svou manželkou, princeznou Cristinou.

Telefonovat smí každý týden jen desetkrát a nikdy ne déle než pět minut. Poštovní balík může přijmout dvakrát do měsíce. Obvyklé návštěvy jsou o víkendu hodinu a půl. Podle médií ale princezna zřejmě dostane výjimku pro návštěvy v týdnu, aby se nemusela potkávat s návštěvami ostatních vězeňkyň. Po odpykání 17 měsíců z trestu může královský švagr dostat vycházky 36 nebo 48 dnů ročně.

Věznice Brieva u Madridu má sice mužskou část, ta ale nebyla v posledních několika letech obývána. Budova stojí od roku 1989 a je v ní 162 cel. Zatím nejslavnějším trestancem v tomto zařízení byl v letech 1995 až 2010 bývalý šéf španělské policie Luis Roldán, který byl odsouzen za zpronevěru, korupci a daňové podvody.

Urdangarin byl spolu s několika dalšími lidmi loni odsouzen v takzvané aféře Nóos, která dostala jméno podle dnes již neexistující nadace Instituto Nóos. Ta sídlila v Barceloně a podporovala sportovní projekty. V jejím čele stál Urdangarin a jeho společník Diego Torres.

Princezna Cristina odešla od soudu s pokutou

Odvolací soud v červnu potvrdil mimo jiné to, že oba zpronevěřili peníze baleárské vlády. Tresty jim sice snížil, jejich vinu ale uznal. Oba dostali rovněž pokutu. Obžalobě z účasti na daňových podvodech svého manžela čelila i princezna Cristina, kterou loni soud zprostil viny v trestněprávní obžalobě. Uložil jí ale pokutu za její občanskoprávní odpovědnost.

Královský palác ke kauze vydal jen oficiální prohlášení, že „absolutně respektuje nezávislou soudní moc“. Král Felipe VI. kauzu své sestry a jejího švagra osobně nikdy nekomentoval. Před třemi lety ale princezně Cristině kvůli vyšetřování dekretem odebral titul vévodkyně z Palmy.

Trhlin na popularitě španělské královské rodiny je ale v poslední době víc. Španěly překvapil nedávný incident, při kterém královna Letizie zjevně zabraňovala své tchýni – bývalé královně – fotografovat se s vnučkami. Zaskočená byla veřejnost i ve chvíli, kdy královnina teta podpořila katalánské separatisty.