Muž v Lutychu zabil dvě policistky a mladíka. Zřejmě se radikalizoval ve vězení

Události ČT: Útočník z Lutychu byl zřejmě v kontaktu s radikály (zdroj: ČT24)

V centru belgického Lutychu zavraždil útočník s kriminální minulostí dvě policistky, kterým sebral zbraň. Potom ukradl zaparkovaný automobil, přičemž zastřelil dvaadvacetiletého mladíka. Pak odjel ke škole, kde vzal jednu ze zaměstnankyň jako rukojmí. Následně byl během přestřelky zabit. Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin. Muž byl podle prvních informací v kontaktu s extremisty.

Belgická televize RTL na svých internetových stránkách napsala, že čin se stal kolem půl jedenácté. Muž nejprve nožem napadl dvě policistky. „Poté se zmocnil jejich služební zbraně a použil ji proti nim,“ popsal jeden z prokurátorů na tiskové konferenci. Obě policistky zemřely.

Poté pachatel ukradl zaparkovaný automobil, přičemž střílel na dvaadvacetiletého mladíka na sedadle spolujezdce, který rovněž zemřel. Následně odjel k blízké základní škole, kde vzal jednu ze zaměstnankyň jako rukojmí.

U školy pak došlo k policejnímu zásahu, který podle médií trval zhruba tři minuty. Útočník byl zabit zásahovou jednotkou, během přestřelky zranil několik policistů. Školáci byli před zásahem policejního komanda evakuováni do bezpečí. I zajatá žena je v pořádku.

Cílem vraha bylo vypořádat se s policií.
Philippe Dulieu
hlavní prokuátor

Muže vedly v patrnosti úřady kvůli kontaktům s islamisty

Případ převzala belgická federální prokuratura, která jej vyšetřuje jako teroristický čin. To ještě nutně neznamená, že o terorismus šlo, je to však v tuto chvíli považováno za nejpravděpodobnější variantu.

Podle belgických médií útočil asi šestatřicetiletý Belgičan Benjamin Herman, který byl v pondělí na propustce z vězení nedaleko Lutychu. Odsouzen byl za krádeže, násilné činy a obchod s drogami. Podle sdělovacích prostředků nebyl dosud vyšetřován kvůli podezření z náboženského extremismu. Pachatelovým cílem prý byla policie.

Neměl kontakt s rodinou, měl velmi komplikované dětství a trpěl labilitou.
Kateřina Etrychová
redaktorka ČT

Podle televize RTBF ale úřady muže od loňského roku vedly v evidenci jako bezpečnostní hrozbu, protože se ocitl v podezření, že se ve vězení dostal do kontaktu s islamisty a sám se stal radikálem. Podle jeho spoluvězňů byl násilnický a spíše se ostatních stranil.

Úřady netají obavy z toho, že se podobný jev může rozšiřovat. Poměr muslimů mezi odsouzenci za pouliční kriminalitu je v zemi poměrně vysoký. Některá média tvrdí, že při útoku muž zvolal „Alláhu akbar“, což v arabštině znamená „Bůh je veliký“. Úřady zprávu zatím nepotvrdily. 

Na místo tragédie se odpoledne přijel podívat belgický král i premiér. Soustrast vyjádřili i další evropští státníci včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Stojíme za Belgickým královstvím a s belgickými občany,“ prohlásil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Belgické město Lutych, které má zhruba 200 tisíc obyvatel, zažilo podobný útok v roce 2011. Tehdy útočník střílel a házel granáty na lidi na ulici, kde čtyři lidi zabil a stovku dalších zranil. Pak spáchal sebevraždu.

V Belgii panuje ostražitost v důsledku teroristických útoků v Paříži v roce 2015. „Teroristé měli vazby na Belgii, jak se později ukázalo,“ připomněla Etrychová. V roce 2016 pak došlo k útokům v hlavním městě Bruselu. Po útoku v Lutychu zatím zůstává v platnosti druhý stupeň ohrožení.