Italský prezident pověřil sestavením vlády ekonoma Cottarelliho. Země očekává nové volby

Události ČT: Cottareli dostal pověření sestavit vládu (zdroj: ČT24)

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením vlády Carla Cottarelliho, který v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a v Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Případná technokratická vláda tohoto čtyřiašedesátiletého ekonoma ale podle komentátorů patrně nezíská důvěru parlamentu a zemi jen dovede k předčasným volbám.

„Dostane-li vláda důvěru, představím parlamentu program, který bude zahrnovat schválení rozpočtu na příští rok, a zemi dovedu k předčasným volbách, jež se budou konat na počátku roku 2019,“ uvedl Cottarelli po svém jmenování. „Jestliže vláda důvěru nezíská, okamžitě podá demisi a do předčasných voleb, které proběhnou nejdříve v září, bude spravovat jen běžnou agendu,“ dodal. Nestrannou vládu prý sestaví „velmi rychle“. Italská média už spekulují o několika jménech.

Designovaný premiér zdůraznil, že jeho vláda se více zaměří na lepší správu italských veřejných financí. Itálie je teď po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny.

O sestavení kabinetu se snažily euroskeptická a protiimigrační Liga a protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Italský prezident Sergio Mattarella pověřil Cottarelliho sestavením vlády poté, co vzdal funkce designovaného premiéra Giuseppe Conteho. Ten tak reagoval na prezidentovo odmítnutí jmenovat ministrem financí Paola Savonu, který je známý svým kritickým postojem vůči eurozóně a společnou evropskou měnu označuje za „německé nebezpečí“.

Cottarelli je velice známý ekonom, který byl svého času šéfem jednoho oddělení Mezinárodního měnového fondu. Zdá se, že má v úmyslu do své vlády jmenovat významné odborníky, i když naděje na to, že by v parlamentu získala důvěru, je velmi malá.
Josef Kašpar
redaktor italské RAI
Události, komentáře k politickému dění v Itálii (zdroj: ČT24)

Svou negaci možného šéfa státní kasy Mattarella zdůvodnil Savonovým odmítavým postojem ke společné evropské měně, který by podle prezidenta vyvolal poplach na finančních trzích. Zdůraznil přitom, že nehodlá připustit ve vládě někoho, kdo podporuje odchod Itálie z eurozóny. Hnutí pěti hvězd ale toto tvrzení vyvrací; že by Savona chtěl dostat Itálii z eurozóny, označilo za falešné a poplašné mediální spekulace.

Mattarellovo nedělní rozhodnutí naopak přivítala mimo jiné šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Evropští partneři vnímají prezidenta už od překvapivého výsledku voleb, v nichž nečekanou podporu získala populistická dvojice Liga a M5S, jako garanta ústavnosti a proevropského směřování Itálie. Někteří uživatelé sociálních sítích vyhrožovali v neděli Mattarellovi smrtí.

Italský publicista: Cottarelli má zemi dovést k předčasným volbám (zdroj: ČT24)

Itálie má nakročeno k předčasným volbám

Itálie byla vždycky silně proevropská, například úmluva byla podepsaná v Římě. V italské společnosti se tradiční proevropský pocit střetává s pocitem, že z EU se stala jenom finanční záležitost.
Andreas Pieralli
italský publicista, překladatel

Země se nicméně prezidentovým odmítnutím Savony a jmenováním Cottarelliho přiblížila k předčasným volbám. Vůdce Ligy Matteo Salvini už o víkendu prohlásil, že by bylo lepší uspořádat nové hlasování. Podle italských médií by se mohlo konat už v říjnu.

„Nenecháme se nikým vydírat,“ prohlásil Salvini s tím, že by koaliční vláda nemohla fungovat s vnucenými omezeními. „Pokud máme demokracii, pak jediné, co zbylo, je vrátit slovo italskému lidu,“ dodal. Také představitelé M5S dali najevo přesvědčení, že úsilí o vznik koaličního kabinetu vzalo za své. „V tom případě budou nové volby,“ uvedla s odkazem na své zdroje agentura ANSA. 

Lídr M5S Luigi di Maio dokonce navrhl, aby byl nyní Mattarella za své kroky sesazen ústavní žalobou. To sice v pondělním rozhovoru s rozhlasovou stanicí Radio Capital zavrhl Salvini, ale Manlio Di Stefano z M5S vzápětí uvedl, že hnutí návrh na sesazení hlavy státu předloží, jakmile to bude „technicky“ možné.

Carlo Cottarelli je zkušeným a uznávaným ekonomem, v minulosti pracoval na vedoucích postech v italské centrální bance a Mezinárodním měnovém fondu (MMF). Ekonomii a bankovnictví vystudoval rodák z Cremony na univerzitě v Sienně a na prestižní britské Londýnské ekonomické škole (LSE).

Po studiích až do roku 1987 pracoval u italské centrální banky. V roce 1988 nastoupil do Mezinárodního měnového fondu (MMF), kde prošel řadou odborů, v letech 2008 až 2013 byl například šéfem divize MMF pro fiskální záležitosti a byl také výkonným ředitelem MMF pro část zemí EU.

Cottarelli se v posledních letech stavěl proti názorům na vystoupení Itálie z Evropské měnové unie, kritizoval ale hospodářskou politiku Evropské unie.

Vůdce Ligy Matteo Salvini Cottarelliho označil za „pana Nikdo“, který reprezentuje velké finanční instituce. Cottarelli byl hlasitým kritikem plánovaného vládního programu Ligy a Hnutí pěti hvězd (M5S), který vyvolal znepokojení evropských partnerů a institucí kvůli odklonu od úsporných opatření EU.

Carlo Cottarelli
Zdroj: ČTK/AP/Angelo Carconi