USA chtějí ztížit Venezuele prodej státního majetku, Caracas to označil za barbarské

Spojené státy označily za nesvobodné a nespravedlivé nedělní prezidentské volby ve Venezuele, které vyhrál dosavadní prezident Nicolás Maduro. Americký viceprezident Mike Pence i šéf diplomacie USA Mike Pompeo uvedli, že šlo o podvod. Prezident Donald Trump podle agentury Reuters podepsal exekutivní příkaz, kterým chce zkomplikovat venezuelskému režimu rozprodej státního majetku. Venezuela nové americké sankce považuje za nelegální opatření.

Bílý dům k Trumpovu novému dekretu poznamenal, že cílem je znemožnit rozprodej státního majetku za zlomek jeho skutečné hodnoty na úkor venezuelského lidu.

Podle Pence skončily venezuelské volby „nelegitimním výsledkem“, který opět uškodil venezuelské demokratické tradici. Zároveň upozornil, že Spojené státy nebudou jen „trpně přihlížet“ tomu, jak se Venezuela „hroutí“ a jak je „její statečný lid nadále sužován bídou“. 

I Pompeo volby odsoudil jako „podvodné“ a označil je za „útok na ústavní pořádek“ a „urážku demokratické tradice Venezuely“. Podle něj bude venezuelská vláda čelit izolaci ze strany mezinárodního společenství, dokud neobnoví svobodné, spravedlivé a transparentní volby.

Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza označil nové sankce za nelegální opatření. „(Sankce) jsou šílené, barbarské a v naprostém rozporu s mezinárodním právem,“ uvedl v prohlášení Arreaza.

Některé americké země výsledky neuznaly, Putin gratuloval

Volby kritizovaly kromě USA také další země. Kanada a třináct latinskoamerických zemí oznámily, že výsledky neuznávají. Státy sdružené v takzvané Limské skupině označily volby za nedemokratické a nesvobodné a v reakci na to hodlají povolat své velvyslance ve Venezuele ke konzultacím.

Naopak ruský prezident Vladimir Putin Madurovi pogratuloval a popřál mu hodně zdraví a úspěch při řešení „ekonomických i sociálních výzev“, jimž země čelí.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že je výsledkem venezuelských voleb hluboce znepokojeno. Podle Černínského paláce volby postrádaly základní demokratické prvky a nízká volební účast dokládá rezignovanost a obavy občanů.