Slovenská prokuratura nabízí Holcové spolupráci, zabavený telefon zatím neprolomila

Speciální prokuratura, která má na Slovensku na starosti nejvážnější zločiny, znovu vybídne ke spolupráci Pavlu Holcovou. Česká novinářka pracovala se zavražděným žurnalistou Jánem Kuciakem na nedokončeném článku o italské mafii na Slovensku. V úterý se dobrovolně nechala vyslechnout slovenskými kriminalisty, jenomže ti ji při výslechu zabavili mobilní telefon, a chtějí z něj dostat údaje. Telefon však nechtějí prolamovat násilím. Novinářku ovšem postup nepříjemně překvapil, o dalším postupu se chce poradit se svým právníkem.

Holcová pro ČT24 uvedla, že v úterý „jela dobrovolně na Slovensko vysvětlovat a dávat do kontextu dokumenty, které měl Ján Kuciak v počítači“ a „opravdu chtěla slovenským vyšetřovatelům pomoct s objasněním všech možných linek, kontextů nebo motivace někoho, kdo by teoreticky mohl Kuciaka zavraždit“.

Novinářka nakonec vypovídala osm hodin jako svědkyně. Jenže vyšetřovatelé jí pak – na příkaz prokuratury – zabavili mobil i s daty k dalším citlivým případům. Novinářka ale odmítla vydat k mobilu kódy.

Naprosto jsem nepočítala s tím, že mně jako svědkovi by mohli chtít odebrat telefon a z něj kompletní data.
Pavla Holcová
v rozhovoru pro ČT24

Podle prokuratury Holcová vydala telefon dobrovolně, novinářka však prohlásila, že se tak stalo pod hrozbou pokuty. „Nenabídli mi, když jsem odmítala vydat telefon, že mohu zavolat právníkovi, že to mohu prokonzultovat. De facto mě postavili před hotovou situaci,“ dodala Holcová ve čtvrtečním rozhovoru pro ČT24.

Po výslechu si stěžovala na to, že po ní vyšetřovatelé chtěli veškerá data z mobilu, včetně těch, která podle ní s případem nesouvisejí. 

Případ vyvolal pobouření v slovenských a českých médiích, která zdůraznila význam ochrany zdrojů informací a svobody tisku v demokratických zemích. Holcová v rozhovoru pro ČT priznala, že po zkušenosti z úterního výslechu by dobrovolně pomáhat slovenským vyšetřovatelům už znovu nejela. 

Holcová pro ČT24: Při výslechu se mě ptali, jestli nepracuji pro tajné služby (zdroj: ČT24)

Prokuratura: Ochranu mobilu jsme zatím neprolamovali, chceme spolupracovat

Speciální prokuratura, která případ řeší, ale v pátek oznámila, že se chce na Holcovou znovu obrátit. „Do dnešního dne orgány činné v trestním řízení s předmětným mobilním telefonem žádným způsobem dále nenakládaly, a tedy hlavně nedošlo k pokusu o prolomení jeho ochrany,“ uvedla mluvčí prokuratury Jana Tökölyová.

„Svědkyně bude opět oslovená se žádostí o poskytnutí účinné spolupráce. Prokurátor (…) zajistí, aby se nevyskytly žádné pochyby o provedení úkonů v souladu s příslušnými předpisy a současně tak, aby nedošlo k pochybám o porušení práv svědkyně,“ ujistila mluvčí.

Tökölyová současně znovu zdůraznila, že vyhotovení kopie počítačových údajů z mobilu svědkyně je „nezbytné a logické“, protože motivem vraždy byla s největší pravděpodobností Kuciakova práce.

„Je tedy zřejmé, že vyšetřování musí hledat odpovědi a důkazy mezi jeho kolegy – novináři, kteří s ním spolupracovali, a zajímat se, na čem pracovali, na jakých zjištěních, která mohla způsobit tragédii dvou lidí,“ uvedla mluvčí. Úřady podle mluvčí novinářce mobil vrátí, „jakmile to procesní situace umožní“.

Holcová: Prohlášení prokuratury je manipulativní

Holcová nové oznámení prokuratury zpochybnila. „Postup slovenské speciální prokuratury ve mě vyvolává pochybnosti, a to včetně jejich posledního prohlášení, které považuji za manipulativní,“ uvedla novinářka.

Mluvčí podle ní v prohlášení uvádí věci neodpovídající příkazu prokuratury k zabavení jejího mobilu. „Po této zkušenosti se o každém dalším kroku budu radit s právníkem,“ dodala.