Při únorovém útoku u Idlíbu byl pravděpodobně použit chlor, uvedla OPCW

Při únorovém útoku ve městě Sarákib v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie byl pravděpodobně použit chlor. Oznámila to Mezinárodní organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Kdo za útokem stál, organizace nicméně neuvedla. Závěry OPCW jsou založeny na analýze dvou válců, ve kterých byly objeveny stopy chloru, výpovědích svědků a analýze dalších vzorků z místa útoku.

Mise OPCW „došla k závěru, že se chlor uvolnil z válců po mechanickém nárazu ve čtvrti at-Talíl v Sarákibu,“ uvedla v prohlášení OPCW. Po útoku ze 4. února bylo kvůli dýchacím potížím ošetřeno v místních nemocnicích několik lidí.

Výsledky z Dúmy organizace ještě neoznámila

O použití chemických zbraní se mluví i v souvislosti s útokem ze 7. dubna ve městě Dúmá ve východní Ghútě, což je enkláva na okraji Damašku, kterou letos syrská vláda dobyla z rukou rebelů.

Spojené státy, Británie a Francie v reakci na útok bombardovaly syrské cíle, které podle nich sloužily ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Zda tam byly chemické zbraně skutečně použity, je stále předmětem vyšetřování. OPCW na místě odebrala vzorky k chemické analýze.

  • Terčem útoku, při kterém byly údajně použity chemické zbraně, se stala 7. dubna syrská Dúmá. Zemřely při něm čtyři desítky lidí. Syrské opoziční síly a Západ připisují odpovědnost syrské vládě prezidenta Bašára Asada. Damašek stejně jako jeho spojenec Moskva obvinění z chemického útoku odmítají.
  • Spojené státy, Británie a Francie o týden později provedly odvetný raketový útok na vybrané cíle v Sýrii. Česká diplomacie posléze noční spojenecký útok komentovala slovy, že jde o jasný vzkaz komukoliv, kdo by chtěl pokračovat v chemických útocích.
  • Vyšetřováním, zda byly v syrské Dúmě skutečně použity zakázané chemické látky, nebo nikoli, a kdo je případně použil, byli pověřeni inspektoři Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ze Sýrie se vrátili 4. května. Výsledky jsou obvykle k dispozici do tří až čtyř týdnů.

Syrská vláda odmítá, že by používala chemické zbraně

Syrská vláda tvrdí, že se veškerého chemického arzenálu vzdala v roce 2014, a použití chemických zbraní proti civilistům popírá. Čelí však obviněním, že chemické zbraně letos použila vícekrát.

Vyšetřovací tým OPCW a OSN loni potvrdil, že syrský režim útočil nervovým plynem sarinem i chlorem, což si vyžádalo mnoho obětí na životech. Rebelové v menší míře použili hořčičný plyn yperit.

Ředitel Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany k účinkům a výrobě chloru (zdroj: ČT24)

Společný vyšetřovací tým OSN a OPCW byl rozpuštěn loni v listopadu v důsledku ruského veta v Radě bezpečnosti OSN. Krok zvýšil napětí mezi Washingtonem a Moskvou.