Den nakby. Připomínku porážky s Izraelem provázely protesty Palestinců

Palestinci protestují klidněji než v pondělí, ale na více místech (zdroj: ČT24)

Palestinci si připomínají sedmdesáté výročí porážky Palestiny v první válce s Izraelem. Při obnovených palestinských protestech na hranici Pásma Gazy izraelští vojáci zabili jednoho Palestince. Jde o dnešní první oběť po pondělních masových protestech, které si vyžádaly 58 obětí. Palestinci v úterý pohřbívají své blízké a vyhlásili generální stávku.

Na pohřeb obětí pondělních násilností dorazilo několik tisíc lidí. Mnozí drželi palestinské vlajky a volali po odvetě. „Duší a krví vás vykoupíme, mučedníci,“ znělo ze smutečního průvodu, který se konal ve městě Chán Júnis. Protesty jsou zatím menší než o den dříve, ale na více místech.

Několik set Palestinců se střetlo na Západním břehu Jordánu s izraelskými vojáky. Demonstranti v Ramalláhu a v Betlémě vytvořili hustý kouř pálením pneumatik. Házeli na vojáky kameny a Izraelci zasahovali slzným plynem. V Betlémě k protestu přišlo asi 200 lidí a zhruba sto jich bylo v Ramalláhu.

Události k pokračujícím palestinským protestům (zdroj: ČT24)
Nějaké potyčky se čekají na těch neuralgických bodech mezi palestinskou policií ovládanými územími a mezi Izraelem okupovanými územími zbytku západního břehu. Nicméně dá se očekávat, že největší střety se budou odehrávat opět na stejném místě, tedy na hranicích mezi Gazou a Izraelem.
Jakub Szántó

„Po poledni zapálili palestinští mladíci v Rammaláhu, sídelním městě palestinské samosprávy, několik pneumatik. Izraelská armáda dostala příkaz střílet pouze pogumovanými náboji a výhradně do nohou, použít také může slzný plyn,“ řekl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Palestinci si vždy 15. května připomínají nakbu, katastrofu, za kterou označují vznik Izraele, založeného před 70 lety. Tehdy své domovy opustily tisíce jejich předků a celé rodiny dodnes žijí jako uprchlíci v provizorních podmínkách. 

Na úterý vyhlásili Palestinci generální stávku. „Rozhodli jsme se rovněž na znamení smutku na tři dny stáhnout vlajky na půl žerdi,“ prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás. 

Odborník na Blízký východ Marek Čejka k dozvuku protestů v Gaze (zdroj: ČT24)

Dopoledne ke střetům nedocházelo. „Od rána se pouze připravovaly pohřby obětí pondělních násilností,“ dodal Szántó.

Vůdce Hamasu Jahjá Sinvár před několika dny prohlásil, že v souvislosti s nakbou budou protesty na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem „rozhodující“ a vedení Hamasu je „připraveno zemřít spolu s desítkami tisíc Palestinců“. 

Pásmo Gazy je katalyzátor, kde se širší palestinské problémy ukazují ve zhuštěné podobě. Lidé tam od roku 1948 žijí nadějí na vlastní stát, ve skutečnosti jsou ale izolováni. Na tom se podepsal Egypt i Izrael.
Bronislav Ostřanský
arabista, islamolog, Orientální ústav, Akademie věd ČR

Situace se podle arabisty a islamologa z Orientálního ústavu Akademie věd Bronislava Ostřanského nemusí uklidnit ani ve středu. „Podle islámského práva mají být lidé pohřbeni bez otálení, v úterý ale nejspíš všechny oběti z pondělí pohřbeny nebudou. Ve středu navíc začíná ramadán, a přestože by v tyto dny měly zbraně utichnout, může se svátek stát spíše rozbuškou,“ upozornil.

Počet obětí šplhá k šesti desítkám a může ještě růst

V pondělí při střetech s izraelskými vojáky na hranici Pásma Gazy zahynulo 58 Palestinců včetně šesti nezletilých. Agentura AFP s odkazem na sdělení ministerstva zdravotnictví v Gaze napsala, že mezi oběťmi je i osmiměsíční holčička, která se nadýchala slzného plynu. Informaci ale s odkazem na zdravotnické zdroje odpoledne zpochybnila agentura AP. Mezi oběťmi je také jeden handicapovaný muž, který se pohyboval na invalidním vozíku.

Szántó: Po pondělních střetech byl v úterý dopoledne klid. Palestinci chystali pohřeb obětí (zdroj: ČT24)

Více než 2770 Palestinců bylo zraněno, každý druhý zraněný utrpěl střelné poranění, ať už pogumovanou, nebo ostrou municí. Ve vážném stavu je po pondělních protestech přes 130 lidí, počet obětí tak může ještě růst.

Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamas a židovským státem v roce 2014. Několik demonstrantů mělo podle Izraele kromě kamenů a zápalných lahví taky výbušniny. Podobné protesty dosud zaměstnávaly vojáky každý pátek.