Afričanky přijíždějí do Ruska za prací či studiem, končí ale jako prostitutky

Nigerijky se v Rusku stávají obětí obchodníků s lidmi (zdroj: ČT24)

Do Ruska přijíždí za příslibem práce nebo studia stále více mladých žen z Afriky. Mnoho z nich ale naletí podvodníkům a stávají se oběťmi obchodníků s bílým masem. Dostat se zpět domů je pro ně většinou nemožné, protože jim hned po příjezdu do Ruska seberou pas. Většina takto podvedených Afričanek pochází z Nigérie.

Patří k nim i dvacetiletá Nigerijka, která byla ještě před několika dny nucena poslouchat rozkazy ženy, jež ji tři čtvrtě roku hlídala v jednom z moskevských domů. „Mám zranění od klienta. Způsobil mi ho tím, když mnou smýkal o zeď,“ popsala špatné zacházení. 

Jde o jednu z patnácti mladých Nigerijek, které v uplynulém týdnu osvobodila nadace Alternativa. Všechny přijely ze státu Edo, z města Benin City na jihu Nigérie. „Nabízejí jim různou práci, třeba vychovatelek dětí a uklízeček, anebo studium na některé ze státních univerzit,“ přiblížila Julia z nadace Alternativa.

Do novodobého otroctví

Jenže okamžitě po příjezdu do Ruska ženám vezmou pasy a rozvezou do různých měst. Drtivá většina mladých Nigerijek zůstává v Moskvě. „Bijí je, na několik týdnů zamykají ve studených místnostech, trpí zimou a hladem a nakonec jsou psychicky na dně a souhlasí, že budou pracovat zadarmo jako prostitutky,“ dodává Sofia Dukovnová z Alternativy. 

Bez pasu nemají možnost vrátit se domů. Nesmějí k lékaři a celou dobu čelí hrozbám, že v případě útěku přijde někdo z rodiny o život. Věznitelé ženám slibují, že se dostanou na svobodu, až vydělají šedesát tisíc dolarů. Bydlí v bytech, které si organizované skupiny pronajímají. V samotné Moskvě jich je několik set a v každém z nich žijí zpravidla tři dívky.

Situaci zřejmě zhorší fotbalový šampionát

V uplynulých několika letech do Ruska přijíždělo z Nigérie zhruba pět tisíc žen ročně. Letošní rok má být rekordní vzhledem k blížícímu se mistrovství světa ve fotbale, které bude Rusko hostit v červnu a červenci. Do země totiž nebude potřebné vízum, na hranicích bude stačit ukázat vstupenku na zápas.

„Bude to ohromný příliv lidí, myslím, že nejlevnější lístek stojí asi třicet dolarů, bude to prakticky vstupní vízum do Ruska,“ podotýká Oleg Melnikov, ředitel nadace Alternativa. Jako fanynky se tak do země mohou dostat stovky dalších dívek, které se mohou stát obětí podvodu.