Nespoutané oranžové veselí. Nizozemsko slaví Králův den

Říká se, že je to největší večírek v Evropě. Nizozemci slaví Králův den, největší svátek roku, jehož tradice sahá až do devatenáctého století. Vždy 27. dubna se oslavy panovníkových narozenin konají ve všech městech napříč zemí a král Vilém Alexandr se při nich vždy objeví v některém z nich při projížďce lodí. Letos padla volba na Groningen.

Do centra města se na příjezd královské rodiny přišly podívat tisíce lidí. „Je to fantastická party a Groningen je fantastické město,“ uvedl vladař z dynastie Ambsergů podle veřejnoprávní televize NOS. „Moc děkujeme Groningenu, je to vážne skvělé město,“ dodala královna Maxima. 

Králův den, který je státním svátkem, znamená nespoutané veselí v ulicích. Jde zároveň o jediný den v roce, kdy stát dovoluje na ulici prodávat komukoli cokoli, a to bez odvedení daně – a podle toho to během oslav také vypadá. „Všichni vyndáme všechny hračky, všechny knížky a oblečení, co máme. A snažíme se to prodat. A lidi nakupují jako šílení,“ popsala Iris z Amsterdamu. 

Vilém Alexandr, který v pátek oslavil jednapadesáté narozeniny, je mezi Nizozemci velmi populární. Podle nedávného průzkumu společnosti Ipsos pro televizi NOS je s jeho působením na trůně spokojeno třiasedmdesát procent dotázaných. Čtvrtina si dokonce myslí, že odvádí lepší práci než jeho matka Beatrix, která mu předala vládu v dubnu před pěti lety.

Nizozemci slaví královy narozeniny, ulice zaplavila oranžová (zdroj: ČT24)