Ruští diplomaté se vrací z USA do Moskvy. Ta připravila Britům sérii dotazů

Ruští diplomaté se vrací z USA do Moskvy (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo seznam otázek pro Británii a Francii v souvislosti s případem otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Ptá se například na stav Skripalových i na to, jak se expertům podařilo tak rychle stanovit látku, kterou byli kontaminováni. Ambasády řady států mezitím opouštějí vypovězení ruští diplomaté, tři zástupci ruské ambasády mají odejít i z Česka.

Celkem spojenci v reakci na útok vyhostili 150 Rusů. Do Moskvy už dorazila první letadla převážející ruské diplomaty ze Spojených států. Z Ameriky musí odejít 60 lidí poté, co skončil ruský konzulát v Seattlu. Na druhé straně zamířili domů zaměstnanci amerického konzulátu v Petrohradu.

Británie mezitím dostala od Ruska celkem čtrnáct otázek. Moskvu zajímá, proč neumožnila kontakt ruským konzulárním zástupcům s oběma otrávenými, jakou jim lékaři poskytli protilátku a jak se k ní dostali, či zda mají britští odborníci kontrolní vzorky. Francie se pak tamní ruská ambasáda dotazuje na okolnosti spolupráce s Británií.

Sadu otázek, celkem se jedná o 13 dotazů, zaslala ruská strana též sekretariátu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). V nich se například zajímá o to, o jakou pomoc Británie organizaci požádala, jaké informace Londýn OPCW poskytl či jaká metoda byla použita při sbírání vzorků látky použité při útoku na Sergeje a Juliji Skripalovy.

Londýn také musí z Ruska stáhnout přes 50 dalších diplomatů poté, co Moskva upřesnila svůj páteční požadavek, aby Londýn snížil diplomatické zastoupení na stejnou úroveň, jako má Rusko v Británii.

Rusko rovněž protestovalo proti páteční prohlídce letadla Aeroflotu britskými celníky a pohraničníky na londýnském letišti v Heathrow. „Neposkytli žádný záznam o prohlídce, ani neřekli důvod. Neměl jsem ani možnost sledovat jejich počínání. Podle našich pravidel přitom musí být každý inspektor doprovázen palubním průvodčím,“ říká kapitán letadla Aeroflotu Vitalij Mitrofanov.