Brusel Saúdům zrušil pronájem Velké mešity, kterou na 99 let vyměnil za levnější ropu

Události: Brusel Saúdům zrušil pronájem Velké mešity (zdroj: ČT24)

Belgické úřady minulý týden v tichosti ukončily Saúdské Arábii pronájem Velké mešity v centru metropole a vykázaly tamního imáma obviňovaného ze šíření extremismu. Podle člena vyšetřovací komise k útokům v Bruselu, od kterých 22. března uplynuly přesně dva roky, jde ze strany Saúdské Arábie o globální systém pro šíření radikálního salafismu.

Belgie mešitu v roce 1969 pronajala Saúdské Arábii výměnou za levnější ropu na 99 let. „Saúdové ale s sebou přivezli svoje imámy a ti pak radikalizovali místní muslimskou komunitu,“ vysvětluje zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Minulý týden Brusel se souhlasem Saúdů pronájem zrušil. Zároveň vykázal hlavního imáma zpět do Saúdské Arábie.

„Ze strany Saúdské Arábie jde o ohromný globální systém pro šíření radikálního salafismu. To je poprvé, co ho nějaká vláda začala považovat za nebezpečí pro svou vnitřní bezpečnost,“ řekl poslanec a člen vyšetřovací komise útoků z roku 2016 Georges Dallemagne.

Saúdové mění image

V příkrém kontrastu jsou podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántó čerstvé záběry z Bílého domu, na kterých prezident Trump nad katalogem amerických zbraní žertuje se saúdským korunním princem. „Saúdská Arábie nakupuje hodně této výzbroje. A mnoho lidí má u nás díky těmto nákupům práci,“ uvedl Trump.

Muhammad bin Salmán na návštěvě v Bílém domě
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

„Jsme nejstarším spojencem Ameriky na Blízkém východě. Jde o víc než 80 let společných cílů zájmů,“ uvedl saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Dvaatřicetiletý korunní princ Muhammad bin Salmán se podle Jakuba Szántó snaží změnit image Saúdské Arábie. A to jak zahraniční politikou, tak řadou vnitřních reforem.

„Ženy před volebními urnami, ženy za volantem nebo třeba ticho po vyhoštění radikálního imáma z Belgie mají prezentovat novou éru,“ uvedl Szántó. Nově budovanou přívětivou image ale kazí třeba vojenské angažmá v Jemenu, uzavírá zpravodaj ČT.