Urovnáme spory a nebudeme závodit ve zbrojení, slibuje Putin

Rusko se podle prezidenta Vladimira Putina bude snažit o urovnání sporů se svými partnery a nebude závodit ve zbrojení. Řekl to v reakci na výsledky nedělních prezidentských voleb, v nichž obhájil mandát na dalších šest let. Podle agentury AP Putin také uvedl, že se jeho vláda soustředí na zvýšení životní úrovně obyvatel, zlepšení zdravotnické péče a školství.

„Nemáme v úmyslu urychlit jakýmkoli způsobem závody ve zbrojení, právě naopak, budeme rozvíjet konstruktivní vztahy se všemi zeměmi světa,“ řekl ruský prezident, který zvítězil už v prvním kole voleb s téměř 77 procenty hlasů.

Dodal, že jeho vláda se co nejlépe vynasnaží urovnat všechny spory s partnery za pomoci politických a diplomatických prostředků, ale při zachování národních zájmů Ruska.

Putin už představil nový rejstřík strategických zbraní. Závody ve zbrojení nechystá

Putin připustil, že Rusko „ještě musí některé vojenské projekty dovést do logického konce“, musí pokračovat ve vývoji zbraní, o nichž ještě veřejnost neví. „Všechno je spočítáno, máme pro tyto účely dost peněz, žádné zvyšování (vojenských) výdajů nebude, žádné závody ve zbrojení nedopustíme,“ konstatoval ruský vůdce a dodal, že Rusko sníží výdaje na zbrojení letos i v roce 2019. Podle něj už Rusko vydalo dost na nové zbraně.

Začátkem tohoto měsíce ruský prezident představil ve svém projevu k poslancům široký rejstřík nových strategických zbraní, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá. Byl mezi nimi i nový raketový systém Kinžal, který může zasáhnout cíle až ve vzdálenosti 2000 kilometrů. Rakety mohou nést klasickou nebo nukleární hlavici.

Události: Očekává se, že Putin v úvodu mandátu pozmění vládní tým (zdroj: ČT24)

Putin už telefonoval se Si Ťin-pchingem. Zavolat Mayové zatím neplánuje

Kreml oznámil, že Putin telefonicky hovořil s nejvyššími představiteli jedenácti států, mimo postsovětských zemí také Indie, Číny, Japonska a Francie. Telefonát s britskou premiérkou Theresou Mayovou, která v minulých dnech obvinila Rusko z odpovědnosti za otravu agenta Sergeje Skripala, prý prezident „zatím neplánuje“.