S Eichmannem trávil 24 hodin denně. Nacistu v Izraeli hlídal a popravil jemenský uprchlík

S Eichmannem strávil jemenský dozorce rok života (zdroj: ČT24)

Unikátní výstava na severu Izraele přibližuje historický soudní proces s Adolfem Eichmannem. Autora nacistického plánu na vyvraždění veškeré židovské populace Evropy odsoudil jeruzalémský soud k trestu smrti před 57 lety. Poslední rok před popravou se nacistův život propojil s osudem o 30 let mladšího jemenského přistěhovalce. Jejich vztah přibližuje v reportáži zpravodaj ČT Jakub Szántó.

„Byl jsem sirotek v Jemenu. Jako dítě jsem bosý přešel celou zemi. Netuším, jak tohle může člověk vůbec přežít,“ říká Eichmannův strážný a popravčí Šalom Nagar, který se do nově vyhlášeného státu dostal jako třináctiletý z jemenského Adenu v rámci supertajné operace Létající koberec. Díky ní se mezi lety 1949 a 1950 evakuovalo 47 tisíc jemenských Židů.

Právě v té době nacista Eichmann uprchl do Argentiny. „Už v Argentině poskytl rozhovor jednomu neonacistickému reportérovi z Nizozemska. Byl v něm na to, co udělal, velice hrdý,“ připomněla kurátorka výstavy o Eichmannovi Yaara Galorová.

To už ale byli Eichmannovi na stopě lovci nacistů i izraelský Mossad. Nagar si zatím odsloužil povinnou vojenskou službu a začal pracovat jako vězeňský dozorce. Osudy obou mužů se protnuly až 21. května 1961, když na telavivské letiště dorazil ve vší tajnosti izraelský speciál s Eichmannem na palubě.

Odsud nacistický zločinec zamířil rovnou do nejstřeženější věznice v Ramle. Strážný Nagar na něj pak dohlížel 24 hodin denně. Do neprůstřelné budky se nacista vrátil naposledy 12. prosince 1961.

Eichmann dostal trest smrti a náhodný los o vykonání verdiktu padl právě na Nagara. „Když jsem přijel z domova, už byl v popravčí cele. Bylo tam tlačítko. Podle předpisů měl mít zakrytou hlavu. On ale nechtěl. Pak jsem zmáčkl tlačítko a on spadl dolů,“ vzpomíná dozorce.

Eichmannovo tělo následně spálil. Popel nacistického válečného zločince vinného vraždou šesti milionů židovských obětí skončil ve Středozemním moři.