V Austrálii objevili nejstarší vzkaz v lahvi. Před 132 lety byl součástí německého experimentu

Australská rodina našla na odlehlé pláži dosud nejstarší známý vzkaz v lahvi, poté, co jejich auto uvízlo v písku. Zpráva byla ukryta v nizozemské lahvi od ginu, kterou vyhodili výzkumníci z německé lodi v červnu 1886 v rámci studie mořských proudů.

Vzkaz v lahvi vypustila před 132 lety posádka z německé plachetnice Paula asi 600 kilometrů od pobřeží západní Austrálie. Nyní našla poselství Tonya Illmanová s rodinou poblíž ostrova Wedge asi 170 kilometrů severně od Perthu.

„Vypadalo to jako krásná stará lahev, tak jsem si ji vzala. Říkala jsem si, že se bude dobře vyjímat v mé knihovně,“ sdělila Illmanová zpravodajskému serveru ABC News. Pak ovšem lahev otevřela a objevila v ní vlhký papír. Doma pak papír vysušili a zjistili, že jde o ručně vyplněný formulář v němčině.

Rodina předala psaní mořskému archeologovi Rossovi Andersonovi v Západoaustralském muzeu, který potvrdil, že lahev i vzkaz jsou autentické. Expert následně oslovil své německé a nizozemské kolegy, kteří našli stejný rukopis v kapitánových záznamech v lodním meteorologickém deníku.

„Byla tu kapitánova zmínka z 12. června 1886 o tom, že přes palubu hodili lahev,“ řekl Anderson ABC News. „Datum a souřadnice odpovídají přesně datům v lahvi,“ dodal odborník s tím, že odpovídal i rukopis.

Německá námořní observatoř od 60. let 19. století prováděla experiment, který se týkal studie mořských proudů. Žádala proto kapitány lodí, aby házeli lahve s formuláři s vyplněnými příslušnými daty přes palubu.

Illmanová věnovala nález Západoaustralskému muzeu. Druhý nejstarší vzkaz v lahvi je starý 108 let.