Jean-Marie Le Pen si v pamětech vyrovnává účty s dcerou. Ta ho chce zbavit čestného předsednictví

Události: Jean-Marie Le Pen kritizuje v pamětech dceru (zdroj: ČT24)

Asi nejkontroverznější francouzský politik posledních padesáti let vydal první díl pamětí. Zakladatel nacionalistické Národní fronty Jean-Marie Le Pen v něm popisuje své mládí a vznik strany – a neopomíjí ani spor s dcerou Marine a vyrovnává si s ní účty. Právě současná šéfka Národní fronty (NF) ho chce zbavit čestného předsednictví.

Kmotr francouzské krajní pravice má znovu na tváři vítězný úsměv. Třebaže ho vlastní dcera nechala z Národní fronty vyloučit, únorový soudní verdikt potvrdil, že tím automaticky nepřišel o roli čestného předsedy – a prvních padesát tisíc výtisků jeho pamětí pojmenovaných Fils de la Nation (Syn národa) se prodalo ještě dříve, než se dostaly na trh.

Díky rezervacím byl totiž první díl memoárů zakladatele a dlouholetého šéfa francouzské krajně pravicové formace rozebraný ještě dřív, než se oficiálně začaly prodávat. Kontroverzní postava francouzské politické scény uplynulého půlstoletí se v nich věnuje době od svého narození v roce 1928 do vzniku Národní fronty (NF) v roce 1972.

obrázek
Zdroj: ČT24

Gumování fašistické nálepky

Autogramiádu chystá na víkend, kdy Marine Le Penová oznámí na sjezdu nový název strany, o kterém se má hlasovat do začátku léta. Nové pojmenování znamená také definitivní zpřetrhání vazeb na vlastního otce i kontroverzního zakladatele vlivného hnutí, odsouzeného několikrát za podněcování rasové nesnášenlivosti.

„Považuji tuto inciativu za sebevražednou. Byla by to sebevražda z hospodářského hlediska a samozřejmě i z hlediska politického,“ komentoval čestný předseda dceřin záměr. Zahodit zavedenou značku podle něj znamená začít od nuly. Stejně jako on v roce 1972, kdy Národní frontu založil.

Pod Le Penovým vedením měla strana pověst neofašistů, kterou předseda přiživoval kontroverzními výroky, třeba když plynové komory označil za historický detail – a trvá na tom dodnes. „Přece nebyly jenom plynové komory. Bylo také vylodění, bombardování, byla spousta jiných věcí. V dějinách války to byl detail,“ prohlásil.

Právě kvůli tomuto výroku ho také dcera nechala před třemi lety ze strany vyloučit, když chtěla uskupení zbavit krajně pravicové nálepky. Nyní hodlá na sjezdu v Lille nechat hlasovat i o ukončení otcova čestného předsednictví. Současná šéfka strany se od odkazu svého otce ostatně distancuje už od převzetí vedení v roce 2011.

Deník Le Figaro minulý týden uvedl, že jako stále pravděpodobnější se jeví přejmenování na „Les Nationaux“ (doslova „Státní příslušníci“). Návrh přišel od poslance Gilberta Collarda, který se domnívá, že jde o „velmi pěkný název“. Mezi alternativami je podle deníku Libération třeba „Fronta vlastenců“ či „Strana francouzské Francie“.

Jean-Marie Le Pen na sjezd nakonec nepojede, i když tam chtěl původně podepisovat své paměti. Chce prý tak zabránit třenicím. Zakladatel Národní fronty má totiž ve straně stále dost příznivců, kteří Marine Le Penové vyčítají, že s Emaneuelem Macronem prohrála prezidentské volby a do parlamentu dostala jen osm poslanců.

Marion Maréchalová Le Penová, vnučka zakladatele Národní fronty
Zdroj: ČTK/DPA/Ron Sachs

Marion jako naděje skalních příznivců Jeana-Marie Le Pena

Analytici i někteří stoupenci Marine a její strany mají podle Reuters pochybnosti o potenciálu na další zvýšení popularity, Le Penová si je ale znovuzrozením jistá. „Ve Francii je zvykem oznamovat naši smrt, jakmile jsme trochu oslabeni,“ uvedla. NF má po červnových parlamentních volbách v 577členném Národním shromáždění sice jen osm křesel, „ale pokaždé, když nás pohřbili, vrátili jsme se ještě silnější,“ dodala Le Penová.

Část příznivců Jeana-Marie Le Pena nyní vzhlíží k Marion, nejmladší člence rodu Le Penových, ta měla vždycky blíž k dědovi Jeanu-Marie než k tetě Marine. Před rokem sice politiku opustila, ale nedávno vystoupila na sjezdu amerických Republikánů.

„Chci, aby pro Američany platilo: Amerika na prvním místě! Pro Brity aby platilo: Británie na prvním místě! A chci, aby pro Francouze platilo: Francie na prvním místě,“ prohlásila letos v Marylandu Marion Maréchalová-Le Penová. Pro příznivce tradiční politické linie Národní fronty to byl první náznak, že se vnučka Jeana-Marie Le Pena do strany zase vrátí a s ní i myšlenky, které se prozatím uchýlily na stránky pamětí.