Bouře na severovýchodě USA má již šest obětí

Události:Severovýchod USA zasáhla prudká zimní bouře (zdroj: ČT24)

Silná zimní bouře na severovýchodě Spojených států, kterou doprovází sněžení a lijáky s bleskovými záplavami, si vyžádala životy šesti lidí, které zabily padající stromy nebo větve. Bouře zaplavila ulice, zastavila letadla a vlaky a nejméně jeden milion domácností a firem je na severovýchodě a středozápadě země bez proudu, uvedly agentury AP a Reuters.

Na pobřeží státu Massachusetts jsou vlny vyšší než dvojpodlažní dům. Voda z moře zaplavila letos už podruhé ulice v Bostonu, které leží při pobřeží. Spousta silnic je kvůli záplavám neprůjezdných. V severních a západních částech státu New York napadlo 30 centimetrů sněhu. V oblasti Washingtonu vichřice o síle až 113 kilometrů v hodině vyvracela stromy a strhávala elektrické vedení.

Aerolinky musely zrušit více než 2800 letů převážně na severovýchodě. Na Dullesově mezinárodním letišti musela být kvůli extrémním podmínkám evakuována kontrolní věž. Jedno letadlo, které tam přistávalo, se dostalo do tak silných turbulencí, že se téměř všem cestujícím i pilotům udělalo špatně, píše britská BBC. Newyorské letiště LaGuardia zastavilo všechny přílety i odlety.

Železniční společnost Amtrak kvůli nepříznivým podmínkám zastavila provoz na severovýchodním koridoru, z Washingtonu do Bostonu. 

Pro sobotu meteorologové předpověděli, že záplavy v pobřežních oblastech budou pokračovat.