Migrační zákon hýbe Belgií. Vláda navrhuje, aby policie mohla vstupovat do domů

Belgií hýbe sporný zákon proti migraci (zdroj: ČT24)

Belgickou veřejnou debatou hýbe kontroverzní protiimigrační zákon, jenž by měl omezit aktivisty, kteří u sebe doma schovávají nelegální migranty. Vláda navrhuje, aby kvůli tomu policie mohla kontrolovat lidem domácnosti. To ale velká část veřejnosti odmítá.

Sporný zákon, o kterém v těchto týdnech diskutuje belgický federální parlament, rozdělil belgickou veřejnost na dvě poloviny. První z nich reprezentuje autor zákona, vlámský nacionalista a státní tajemník pro migraci Theo Francken. Jeho stoupenci říkají, že nařízení neznamená nic protiprávního. Pokud je někdo v Belgii ilegálně, nesmí se skrývat.

Zastánci zákona upozorňují, že část migrantů v Belgii o azyl žádat nechce a jen čeká, jestli se dostane dál, třeba do Británie. Policie by podle nich měla dostat prostředky, jak migranty kontrolovat. „Nový zákon dává policii povolení pouze ke vstupu do domů, nikoli k jejich prohledávání,“ tvrdí Franckenova stranická kolegyně Sarah Smeyersová.

Druhá polovina veřejnosti, která zákon odmítá, o sobě už několik týdnů dává vědět hlasitými demonstracemi nejen v ulicích Bruselu. Zastánci ochrany soukromí a pomoci lidem v nouzi tvrdí, že co se děje za dveřmi jejich domů, je jenom jejich věc.

Odpůrci navíc kritizují policejní postupy. „Bylo pět hodin ráno, když sem přišlo sedm mužů, všichni v neprůstřelných vestách. Strávili tady sedm hodin a ani mi neřekli, kvůli čemu,“ popisuje svou nepříjemnou zkušenost se zásahem policie novinářka Anouk Van Gestelová, která u sebe doma ubytovala šestnáctiletého imigranta.

Zákon kvůli své kontroverznosti čeká v Belgii ještě další projednávání. Zatím tedy zůstává otázkou, která ze dvou skupin nakonec zvítězí.