V oblasti Moskvy napadlo nejvíc sněhu za sto let. Jeden mrtvý, tisíce vyvrácených stromů i zrušené lety

Zpravodaj ČT Karas o sněhové kalamitě v Moskvě (zdroj: ČT24)

Nejméně jeden člověk zemřel v Moskvě v souvislosti s hustým sněžením a vichry, které sužují ruskou metropoli a přilehlé regiony už několik dnů. Chaos způsobily hlavně na silnicích a v letecké dopravě. Tři letiště hlavního města hlásí desítky zpožděných a řadu zrušených letů. Technické služby řeší také nejméně dva tisíce vyvrácených stromů a přerušené dodávky elektřiny.

Úřady už teď hlásí nejvíc sněhu za celé století. „Bohužel včera (v sobotu) se živel neobešel bez obětí. Jeden člověk zemřel při pádu stromu a stržení drátů elektrického vedení,“ napsal na sociální síti Vkontaktě moskevský starosta Sergej Sobjanin, který informoval také o nejméně pěti zraněných.

Sobjanin rovněž upozornil, že v metropoli bylo vyvráceno minimálně dva tisíce stromů, a vyzval Moskvany, aby se měli na pozoru, protože situace se má ještě zhoršit. Podle meteorologů bude nadále sněžit a ani vítr se neutiší. Dopravních nehod už úřady napočítaly na 700.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám bylo na moskevských letištích během dne zpožděno či zrušeno přes sto letů. Webové stránky pražského Letiště Václava Havla informují o zdržení některých nedělních pravidelných spojů Praha–Moskva či Moskva–Praha.

Centrální regionální středisko ruského ministerstva pro mimořádné události oznámilo, že vánice s vydatným sněhovým přídělem těžce dolehly na třináct regionů v rozsáhlém okolí Moskvy, včetně samotného hlavního města. Šest regionů má problémy s dodávkami elektrického proudu.

Husté sněžení v Moskvě
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Podle střediska byla zintenzivněna kontrola na všech komunikacích postižené evropské části Ruska. Úřady na nich zřídily přes 1700 stálých a 33 mobilních stanovišť, kde se lidé mohou ohřát a najíst.

Na čištění vozovek pracuje více než 69 tisíc lidí a nasazeno je přes 27 tisíc kusů techniky k odklízení sněhu, sdělilo rovněž podle agentury TASS regionální středisko ministerstva pro mimořádné situace.