Německo našlo dalších pět podezřelých ze zločinů nacismu, působili v Buchenwaldu

Německá centrála pro objasňování nacistických zločinů vypátrala další osoby podezřelé ze spáchání nacistických zločinů. Na základě jejich podkladů zahájilo státní zastupitelství v Erfurtu vyšetřování pěti bývalých dozorců SS v koncentračním táboře Buchenwald.

Čtyři z obviněných působili v Buchenwaldu poblíž Výmaru v „pozdní fázi“, tedy v letech 1944 a 1945. Muži ve věku 92 až 96 let jsou podezřelí, že napomáhali ke smrti jiných. Nyní žijí ve spolkových zemích Durynsko, Berlín, Bádensko-Württembersko, Bavorsko a v Porýní, řekl mluvčí ludwigsburgské centrály Jens Rommel.

Buchenwald byl jedním z největších koncentračních táborů na území Německa. Od roku 1937 do dubna 1945 bylo v Buchenwaldu a 139 přidružených táborech vězněno téměř 280 tisíc lidí, z nichž 56 tisíc zemřelo nebo bylo zabito.

V Německu se v posledních letech konaly možná poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídali členové personálu nacistických vyhlazovacích táborů.

Koncem minulého roku ústavní soud potvrdil, že do vězení musí nastoupit bývalý esesman z Osvětimi Oskar Gröning. Šestadevadesátiletý muž si má odpykat čtyřletý trest za napomáhání k vraždám nejméně 300 tisíc Židů.

Předloni začal proces s bývalým zdravotníkem z Osvětimi Hubertem Zafkem, také šestadevadesátiletým, který byl obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor.

Loni v září ale soud v severoněmeckém Neubrandenburgu oznámil, že Zafke už není schopen sledovat soudní proces, neboť trpí demencí. Další dva odsouzení devadesátníci z nedávné doby, John Demjanjuk a Reinhold Hanning, mezitím zemřeli.