Zneužívání dětí je v Pákistánu tabu. Vražda sedmileté Zajnab to možná změní

Horizont ČT24: Pákistán se bouří proti zneužívání dětí (zdroj: ČT24)

Pákistánem otřásla brutální vražda sedmitelé Zajnab Ansáriové. Tlak, který se rodině oběti podařilo vytvořit na místní policii, upozornil na další podobné případy a nejspíš pomohl vypátrat hromadného vraha. Především ale otevřel diskusi o tématu, které považuje konzervativní pákistánská společnost za tabu.

Tělo znásilněné a zavražděné sedmileté Zajnab Ansáríové našli začátkem ledna pohozené na skládce. Ke zločinu došlo ve městě Kasur, kde dívka bydlela u příbuzných, když její rodiče odjeli do Saúdské Arábie vykonat náboženskou pouť.

Pákistánská společnost se bouří proti zneužívání dětí
Zdroj: Mohsin Raza/Reuters

Rodina Ansaríové obvinila policii, že nepodnikla žádnou akci poté, co příbuzní nahlásili zmizení dívky. Rodina nakonec získala nahrávku bezpečnostní kamery, na níž je vidět muž, který si Zajnab odvádí. Tělo holčičky bylo nalezeno o čtyři dny později.

Obyvatelé Kasuru, který se nachází jižně od Láhauru, vypověděli, že během posledního roku došlo v této oblasti k 12 podobným vraždám.

Rodiče Zajnab společně s tisíci Pákistánci žádali, aby policie neprodleně konala. Po třítýdenním pátrání oznámila dopadení 24letého Imrana Alího. Se Zajnab se znal, žil v sousedství. Podle vyšetřovatelů se k vraždě dívky přiznal. Jeho DNA navíc odpovídá vzorkům odebraným v místě činu.

„Podezřelý se přiznal k vraždě a znásilnění Ansáríové a nejméně sedmi dalších dívek,“ oznámil šéf pandžábské vlády. Podle něj vyšetřovatelé prověřili vzorky DNA 1150 lidí.

Pákistán se bouří proti zneužívání dětí
Zdroj: Akhtar Soomro/Reuters

Znásilnění je hanbou pro rodinu oběti, nikoliv pachatele

Jen během první poloviny loňského roku zaznamenal Pákistán 1764 případů zneužívání dětí. Většinu kauz přitom podle aktivistů oběti a jejich rodiny vůbec nenahlásí. Nevěří, že se dočkají spravedlnosti. Spíš než najít viníka se policie v mnoha případech snaží zločin utajit.

Sexuální násilí je v zemi zapovězené téma. Hanbu nesou oběti a jejich příbuzní, zatímco násilníci vyváznou bez trestu.

Právě jméno malé Zajnab spustilo na internetu lavinu výzev, aby mlčení jednou provždy skončilo. Třeba od známých hereček, které se samy v dětství se zneužíváním setkaly.