Odříznutá alpská střediska si oddechla. Mlhy a sněžení po několika dnech vystřídalo slunce

Švýcarské zimní středisko Zermatt, které bylo kvůli masám sněhu a lavinovému nebezpečí dva dny odříznuté od světa, je od podvečera znovu dostupné po železnici. Očekávalo se, že první vlak vyjede dopoledne, ale velké množství sněhu obnovení železničního spojení zdrželo. Z izolace od okolního světa se během dne dostalo i několik tisíc turistů v italském alpském středisku Cervinia.

Od pondělí bylo v Zermattu uvězněno přibližně 13 tisíc prázdninových hostů. Několik desítek z nich se dostalo pryč v úterý díky vrtulníkům, které byly pro naléhavé odjezdy k dispozici i ve středu.

Čekací doba byla ale kvůli malé kapacitě strojů společnosti Air Zermatt poměrně dlouhá, až hodinu. Většina hostů nicméně podle agentury DPA zůstala a čekala na opětovné otevření sjezdovek.

Po dnech hustého sněžení a mlhy se ve středu lidé v Zermattu, který leží nedaleko ikonické hory Matterhorn, probudili do slunečného dne. V celém jihošvýcarském kantonu Wallis se zároveň snížilo lavinové nebezpečí, ale varování před ním ještě úplně zrušeno nebylo.

Úřady se snažily místní tratě a komunikace zprovoznit s pomocí kontrolovaných odstřelů lavin a silničáři na odklízení sněhu pracovali i během jinak poklidné noci. „Pokud to počasí dovolí, mohly by být ještě dnes otevřeny silnice,“ citovala DPA policejního mluvčího. Nicméně úřady jejich uvolnění doposud neohlásily.

Zermatt původně oznámil, že první vlak vyjede v 11:15 našeho času. Provozovatel místní dráhy, společnost Matterhorn-Gotthard-Bahn, však později sdělil, že trať bude volná až v 17:00. Množství sněhu, které bylo nutné odklidit, bylo větší, než se čekalo.

„Masy sněhu pocházejí z laviny z předchozích dnů a při průzkumném letu vrtulníkem nebyly rozpoznány,“ uvedla drážní společnost na svém webu.

Situace se zlepšila i v italské Cervinii

S podobnými potížemi se potýká na druhé straně hranice také italské lyžařské středisko Cervinia, ale i tam podle médií odpoledne dvoudenní izolace zhruba 5000 turistů, převážně ze zahraničí, skončila.

Silnice do resortu pod horou Gran Becca, uzavřená v pondělí kvůli nebezpečí lavin, už je zprovozněná.

Ve všech alpských regionech Itálie dál platí lavinové nebezpečí poté, co v piemontském Sestriere v noci na úterý lavina zavalila chodby a některé apartmány rezidence Le Bellevue.

Zvlášť napjatá je situace v údolí řeky Aosta a v částech Piemontu, kde platí čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. V severní Itálii je v polohách kolem 2000 metrů nad mořem 80 až 130 centimetrů sněhu.