Seehofer na sjezdu strany ocenil usmíření mezi Českem a Bavorskem

Bavorský premiér Horst Seehofer vyzdvihl jako jeden z úspěchů posledních let usmíření mezi Českem a Bavorskem. Ve svém projevu na sjezdu Křesťanskosociální unie (CSU) v Norimberku výslovně ocenil roli sudetských Němců a jejich šéfa Bernda Posselta. Seehofer na sjezdu obhájil funkci předsedy CSU, kvůli propadu v zářijových parlamentních volbách se ale začátkem příštího roku vzdá funkce bavorského premiéra.

Seehofer získal od svých spolustraníků 83,7 procenta hlasů. Na bavorského premiéra ve volbách v příštím roce už ale znovu tento osmašedesátiletý politik kandidovat nebude. Místo něj strana nominovala dosavadního bavorského ministra financí Markuse Södera, který také Seehofera začátkem roku ve funkci vystřídá.

Seehofer stojí v čele vlády klíčové spolkové země sousedící s Českem od roku 2008, v posledních měsících ale čelil velkému tlaku poté, co CSU výrazně ztratila v zářijových parlamentních volbách. Nakonec se proto rozhodl, že se vzdá funkce bavorského ministerského předsedy, do níž usedne padesátiletý Söder, pro kterého se také delegáti jasně vyslovili.

Oba vnitrostraničtí rivalové  už dali najevo, že budou úzce spolupracovat, aby CSU dosáhla co nejlepších výsledků v bavorských zemských volbách na podzim příštího roku. „Umí to a zvládne to,“ řekl Seehofer na adresu Södera, který podle něj v bavorské vládě dosud odváděl „bezchybnou práci“.

Seehofer a Söder během sjezdu CSU
Zdroj: Michael Dalder/Reuters

Na usmíření Česka s Bavorskem můžeme být hrdí

Ve svém zhruba hodinovém projevu Seehofer, podle něhož v rámci CSU začíná nová éra, obsáhle hovořil o úspěších své vlády i Bavorska, které považuje za ráj.

„Jeden bod, na který všichni můžeme být hrdí, je usmíření mezi Českem a Bavorskem,“ řekl. Za pomoc v tomto procesu je vděčný právě sudetským Němcům a Posseltovi. „Proti vaší vůli by to nebylo možné,“ zdůraznil Seehofer.

Vztahy mezi Českem a sudetskými Němci se v posledních letech výrazně zlepšily, k čemuž přispěly smířlivé kroky z obou stran. Zatímco sudetští Němci se vzdali majetkových nároků, česká strana opakovaně vyjádřila lítost za příkoří způsobená Němcům při odsunu po druhé světové válce.

Ve smířlivém duchu se nesly i poslední dva sudetoněmecké sjezdy. V roce 2015 na sjezd Sudetoněmeckého krajanského sdružení jako první člen české vlády oficiálně zavítal tehdejší ministr kultury Daniel Herman. Loni na něm zase tehdejší český vicepremiér Pavel Bělobrádek (oba KDU-ČSL) prohlásil, že přijel na návštěvu ke krajanům.

Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty na tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15 000 až 30 000 Němců. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 000 až 350 000 obyvatel někdejšího Československa. Velká většina z nich byli Židé, které chtěl nacistický režim vyhladit.

Nemůžeme přijmout víc lidí, než dokážeme integrovat, míní Seehofer

Seehofer se v projevu zmínil také o uprchlické politice, která byla dlouho předmětem sváru mezi CSU a sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Migraci je podle něj třeba regulovat, protože žádná země nemůže přijímat více uprchlíků, než dokáže integrovat. „Kdo u nás chce žít, musí chtít žít s námi, a ne vedle nás, nebo dokonce proti nám,“ prohlásil mimo jiné Seehofer, podle něhož by si země měla zachovat svůj křesťanský charakter.

CSU dlouhá desetiletí dominuje bavorské politice, ve volbách příští rok jí ale podle průzkumů hrozí ztráta většiny v zemském parlamentu. Pokles voličské přízně se projevil už v zářijových celoněmeckých volbách. CSU v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu.

  • Předsedou CSU a bavorským premiérem je Seehofer od října 2008. Od listopadu 2011 do října 2012 byl Seehofer předsedou Spolkové rady, tedy horní parlamentní komory.
  • Po rezignaci Christiana Wulffa v únoru 2013 krátce zastával funkci německého prezidenta
  • V letech 1992 až 1998 byl Seehofer ministrem zdravotnictví ve vládě Helmuta Kohla, po vytvoření vlády velké koalice v roce 2005 se stal ministrem pro ochranu spotřebitelů, výživu a zemědělství.
  • Po odchodu Edmunda Stoibera z čela CSU v září 2007 usiloval Seehofer o předsednickou funkci. Jeho šance však poškodila informace, že je otcem nemanželského dítěte, a předsedou strany tak byl v září 2007 zvolen Erwin Huber. Seehofer se do čela strany dostal až na druhý pokus o rok později, po fiasku, které bavorští konzervativci utrpěli při zemských volbách.
  • V prosinci 2010 se stal Seehofer prvním bavorským premiérem, který do Česka přijel na oficiální návštěvu. Německá média tehdy návštěvu označila za „konec doby ledové“ a novou kapitolu ve vztazích obou zemí. Již v polovině srpna 1995 nicméně do Česka zavítal jeho předchůdce Stoiber, který se v Domažlicích sešel s tehdejším českým premiérem Václavem Klausem.
  • V tajných dokumentech ministerstva zahraničí USA, které v roce 2010 publikoval server WikiLeaks, se o Seehoferovi píše jako o nevypočitatelném politikovi a populistovi, který se příliš nevyzná v mezinárodní politice.
  • Seehofer patřil k ostrým kritikům přistěhovalecké politiky kancléřky a šéfky sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angely Merkelové, které dokonce pohrozil ústavní žalobou. V říjnu 2017 dosáhly obě strany kompromisu, který počítá v zásadě se stanovením horní hranice pro přijímání uprchlíků na 200 000 ročně. 
  • Seehofer se narodil 4. července 1949 v Ingolstadtu. Vystudoval Správní a hospodářskou akademii v Mnichově. Členem CSU se stal v roce 1971, v letech 1994 až 2008 působil jako místopředseda strany. V letech 1980 až 2008 byl poslancem Spolkového sněmu. Je podruhé ženatý, má čtyři děti.